Magazin

Od skidanja kamenca do uklanjanja mirisa dima: Praškasti deterdžent ne čisti samo odjeću, može pomoći i u domaćinstvu

Prašak za pranje veša čini odjeću čistom i mirisnom, no jeste li znali da se može koristiti i za druge stvari u domaćinstvu?

Žena čisti
FOTO: KRUNA VD/YOUTUBE/SCREENSHOT

Zahvaljujući svojoj visokoj moći otapanja masnoće, prašak za pranje veša svestrani je alat za čišćenje u kuhinji, ali i u kupaonici, piše Dom i Dizajn.

Skida kamenac

Bilo da se radi o napi, zagorjelim loncima ili masnim mrljama na kuhinjskoj radnoj površini, prašak je idealno sredstvo za čišćenje. Stavite malo deterdženta u prahu na mokru spužvu ili krpu te primijenite na određeno mjesto. Deblji sloj prljavštine na loncima i tavama najbolje je prvo namočiti deterdžentom, a nakon pranja važno je dobro prebrisati sve dijelove kako biste uklonili ostatke praška.

Pročitajte još

Toaletna školjka se isto može očistiti praškom za pranje veša. Ako želite ukloniti ostatke poput kamenca ili urina iz WC školjke, jednostavno uspite malo praha u WC školjku. Istrljajte spužvom ili krpom i pustite da se upije. Što su mrlje tvrdokornije, prašak za pranje morate duže ostaviti. Na kraju jednostavno pustite vodu, piše Avaz.

Miris dima

Gušćom pastom od praška i vode možete učinkovito očistiti i fuge u kupaonici, vraćajući im bijelu boju i uklanjajući plijesan. Pastu je potrebno ostaviti da djeluje oko sat , a zatim pažljivo prebrisati mokrom krpom ili spužvom.

Prašak za pranje veša nije samo pogodan za čišćenje, već osigurava i ugodne mirise u kući. Usisate li prstohvat praška za pranje veša spriječiće širenje neugodnih mirisa tokom usisavanja. Takođe, u ormar možete postaviti pamučnu vrećicu napunjenu praškom, a ukoliko miris svježe opranog veša želite u cijelom domu, kuhinjsku krpu, prethodno namočenu u vodu s deterdžentom, objesite na radijator. Na taj način uklanja se i miris dima iz stana.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije