Svijet

"Omikron" prodrmao svjetsko medicinsko tržište: Proizvođači vakcina spremni za novi soj virusa korona

Proizvođači vakcina su izrazili uvjerenje da će brzo moći da prilagode vakcine ako se varijanta virusa korona omikron proširi.

"Omikron" prodrmao svjetsko medicinsko tržište: Proizvođači vakcina spremni za novi soj virusa korona
FOTO: SNEŽANA KRSTIĆ/RAS SRBIJA

Novi soj ranije poznat kao B.1.1.529 – karakterišu neke zabrinjavajuće mutacije, a rani dokazi sugerišu da donosi povećan rizik od ponovne infekcije.

Postoje i strahovi da bi varijanta mogla biti otpornija na vakcine koje je do sada primilo više milijardi ljudi širom svijeta.

Ako je to slučaj, kompanije “Fajzer” i “Biontek” očekuju “da će moći da razviju i proizvedu prilagođenu vakcinu protiv te varijante za otprilike 100 dana, pod uslovom regulatornog odobrenja”.

“Moderna” je saopštila da je od početka godine unaprijedila “sveobuhvatnu strategiju za predviđanje novih varijanti od zabrinutosti – uključujući tri nivoa odgovora ako imunitet koji nudi njena vakcina oslabi.

“Novavaks” je dodao da je već počeo da stvara vakcinu protiv kovida zasnovanu na poznatoj genetskoj sekvenci B.1.1.529 “i da će biti spremna za početak testiranja i proizvodnje u narednih nekoliko nedjelja“.

Svjetska zdravstvena organizacija juče je označila B.1.1.529 kao “varijantu zabrinutosti”, što znači da je sada zvanično dobila naziv omikron, slovo iz grčkog alfabeta.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu