Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“OVO JE PRVI KORAK” Evropska unija pozdravlja najavu Kurtija o taksama

Svijet
Autor:

Foto: Valdrin Xhemaj/EPA

Evropska unija pozdravila je najavu premijera privremenih prištinskih institucija, Aljbina Kurtija, da će Kosovo djelimično i uslovno ukinuti takse na robu iz Srbije i BiH, uz ocenu da je to prvi korak i da očekuju više detalja.

Ovaj korak može imati pozitivan efekat na obnavljanje regionalne trgovine i mogao bi omogućiti obnavljanje dijaloga Beograda i Prištine, kojem posreduje Evropska unija, navodi se u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove.

EU navodi da je izgubljeno previše vremena i da je hitno potrebno obnoviti povjerenje.

Dodaje se da “Srbija i Kosovo moraju da kreiraju okruženje pogodno za nastavak dijaloga, u korist obje strane”.

– Visoki predstavnik Džozep Borel spreman je da odigra svoju ulogu posrednika u dijalogu – navodi se u saopštenju.

Kosovski premijer Aljbin Kurti u četvrtak je na vanrednoj konferenciji za medije u Prištini najavio ukidanje taksi na uvoz sirovina iz Srbije i Bosne i Hercegovine od 15. marta, a ukidanje svih taksi od 1. aprila na 90 dana.

Specijalni američki izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel saopštio je da SAD ne podržavaju polu mjere kosovskog premijera Aljbina Kurtija o djelimičnom ukidanju taksi na robu iz centralne Srbije

– Naša pozicija je sasvim jasna: takse moraju biti potpuno ukinute. Gospodin Kurti pravi ozbiljnu grešku – i to je jasno stavljeno do znanja kosovskom predsjedniku Hašimu Tačiju u Bijeloj kući – napisao je Grenel na Tviteru.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO