Politika

ÐURIĆ OŠTRO "Kurti nije ukinuo takse, samo ih je suspendovao"

Direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić izjavio je danas da Aljbin Kurti nije ukinuo takse na robu već ih privremeno, oročeno, uslovno suspendovao i istovremeno nametnuo mehanizam koji blokira protok roba, ljudi i kapitala.

ÐURIĆ OŠTRO "Kurti nije ukinuo takse, samo ih je suspendovao"
FOTO: O. BUNIĆ/RAS SRBIJA

To svakako nije ukidanje tarifa – rekao je Ðurić odgovarajući na pitanja novinara u Palati Srbija.

Istakao je da se stav Srbije nije promijenio i dodao da Priština treba da ukine bezuslovno, jednostrano nametnute anticivilizacijske takse.

– Ono što se desilo nije ukidanje taksi već samo privremena, uslovna, oročena suspenzija i onda Priština zamišlja da bi sa Beogradom mogla da razgovara sa pištoljem na sljepočnici tako što bi ona procjenjivala da li Beograd pregovara na način koji se njima dopada, pa ako im se ne dopada kako mi pregovaramo onda će da vrate takse. Da li možete da zamislite da se pregovori vode ozbiljno na taj način? – upitao je Ðurić.

Kako je rekao, ta suspenzija ustvari nije nikakva suspenzija jer su, dodao je, istovremeno uveli netarifne barijere kojima su takođe spriječili normalnu cirkulaciju robe.

Konkretan primjer za to je, kaže, primjena veterinarskih i fitosanitarnih sertifikata.

– Umjesto sertifikata koji su statusno neutralni i dogovoreni u okviru dijaloga pod posredovanjem EU Priština insistira od trgovaca, a i od državnih organa Srbije da izdaju međunarodne sertifikate iako je to direktno kršenje sporazuma postignutih pod okriljem EU – dodao je Ðurić.