Društvo

PAKLENE VRUĆINE Radove na polju treba obavljati rano ujutro ili kasno poslijepodne

Radove na otvorenom treba obavljati u ranim jutarnjim časovima, te u kasnim poslijepodnevnim zbog visokog UV zračenja, savjetuju agrometeorolozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

PAKLENE VRUĆINE Radove na polju treba obavljati rano ujutro ili kasno poslijepodne
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RINGIER

Visoka temperatura početkom prethodne sedmice bila je nepovoljna za sve poljoprivredne kulture. Veoma visoka temperatura vazduha ne prija usjevima, izaziva toplotni stres i prekida fiziološke procese u biljkama.

U pojedinim područjima Republike Srpske, kiše su bile praćene pojavom nepogoda u vidu olujnih vjetrova i grada, koje su nanijele štetu aktuelnim usjevima.

– Dospjele padavine iz prethodne sedmice i tokom ovog vikenda došle su u pravo vrijeme svim jarim kulturama, a naročito kukuruzu, dok suncokret i višegodišnji zasadi lakše podnose dugotrajnu visoku temperaturu i nedostatak vlage – navedeno je u biltenu.

Pročitajte još

Ove padavine u nekoj mjeri ublažile su posljedice veoma visoke tempereature i smanjene zalihe vlage u zemljištu, navodi se u sedmičnom agrometeorološkom biltenu.

Budući da predstoji nastavak toplog ljetnjeg perioda, za visok i kvalitetan prinos poljoprivrednih usjeva potrebne su i dalje redovne i obilne padavine.

Toplotni uslovi u drugom dijelu sedmice omogućiće svim poljoprivrednim kulturama i usjevima nesmetan protok fenofaza rasta, razvića i zrenja.

Ovakve vremenske prilike povoljno utiču na aktivnost insekata. U usjevima i višegodišnjim zasadima, naročito najabuci, višnji, lubenici, dinji, paradajzu zabilježena je povećana aktivnost grinja, a kod jabuke, breskve i šljive promijećena je aktivnost druge generacije smotavca.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije