Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Pao BDP Njemačke, ekonomija na ivici recesije

Biznis
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Njemačka privreda je registrovala pad u drugom kvartalu 2019. godine, što je podstaklo zabrinutost od ulaska evrozone u recesiju, prenosi britanski list Gardijan.

Najveća evropska ekonomija pala je za 0,1 odsto u periodu april-jun 2019. godine, nakon rasta od 0,4 odsto u prva tri mjeseca ove godine.

Njemačka je u proteklom kvartalu zabilježika “blagi pad ekonomskih performansi”, kao rezultat pada izvoza, saopštila je njemačka Federalna kancelarija za statistiku (Destatis).

Na godišnjem nivou, njemačka privreda je porasla po stopi od 0,4 odsto, što je najslabiji rezultat u posljednjih nekoliko godina.

Takvi podaci potvrđuju da je Njemačka pretrpila udarac zbog usporavanja globalne ekonomije, i američko-kineskog trgovinskog rata koji je nagrizao tražnju za njemačkim proizvodima.

– Razvoj situacije u spoljnoj trgovini usporio je ekonomski rast, jer je izvoz zabilježio snažniji kvartalni pad u odnosu na uvoz –  saopštio je Destatis, a prenosi BBC.

I usporavanje kineske ekonomije oslabilo je tražnju za robom iz inostranstva, koja od Njemačke kupuje puno luksuznih automobila.

– Suština je da se njemačka ekonomija nalazi na ivici recesije – smatra Endru Keningem iz “Kapital ekonomiksa”, i dodaje da izvoznicima prijeti još veći potencijalni problem ako Britanija 31. oktobra izađe iz EU bez dogovora, prenosi agencija Rojters.

Za čitavu 2019. godinu, vlada u Berlinu prognozira rast od tek 0,5 odsto.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO