Društvo

Patrijarh Porfirije osveštao spomenik “Mauthauzen mjesto raspeća i zatiranja pravoslavnih Srba”

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije poručio je danas da je Mauthauzen mjesto raspeća i zatiranja pravoslavnih Srba čije se zaveštanje i volja ispunjavaju izgradnjom Spomen-kapele na Vojnom groblju.

Patrijarh Porfirije osveštao spomenik u Mauthauzenu
FOTO: SRNA

Patrijarh je u besjedi, nakon što je osveštao Spomen-kapelu, istakao da je ovo mjesto opomene da se zlo koje se u Mauthauzenu desilo prije jednog vijeka nikada i nigdje ne ponovi, mjesto molitve za sve stradale, ali i mjesto gdje će se mladi naraštaji učvšćivati u pravoslavlju.

– Ovo je mjesto velikog stradanja naših predaka pravoslavnih Srba, a i drugih naroda, u prvom redu naše braće Italijana, koji su sa njima zajedno tamnovali i zajedno bili pokopani na ovim livadama tuge u mračnim godinama Prvog svjetskog rata – rekao je patrijarh Porfirije.

Njegova svetost je istakao da su pravoslavni Srbi, koju su na ovom strašnom, ali istovremeno i svetom mjestu zatirani usljed loših uslova, gladi, epidemije tifusa i drugih bolesti, počeli da zidaju ovaj hram kako za svoga života, tako i svojom smrću.

Pročitajte još

– Mi ga u neku ruku samo dovršavamo, obnavljamo ispunjavajući njihovo današnje zaveštanje, volju i blagoslov. Zato valja znati da mi danas stojimo na mjestu koje je strašna učionica u kojoj saznajemo da se Bog neprekidno javlja u istoriji i danas, kao što je to nekada činio – poručio je patrijarh.

Prema njegovim riječima, upravo na mjestima gdje najviše izgleda da nema Boga i gdje trijumfuje zlo, a ne dobro, Bog istovremeno najdublje pokazuje da je tu.

– Ovaj hram je plod koji je iznikao iz sjemena posijanih sveštenih kostiju srpskih mučenika – srpskih oficira, staraca, djece. Na ovom, ali i na drugim mjestima, mi pripadnici stradalničkog naroda sve što se desilo možemo da posmatramo jednostavno i da povodom toga imamo jasna crno-bijela osjećanja. Da nam bude jasno šta je dobro, a šta zlo, ko je zločinac, a ko su žrtve – rekao je patrijarh Porfirije.

On je ukazao da je važno ne samo čuvati pravoslavnu vjeru i ono što pripada srpskom folkloru i običajima, nego prije svega živjeti pravoslavnom vjerom i jevanđeljem Hristovim.

Njegova svetost je rekao da je mnogima koji žive van matice, a koji su ga pitali kako da nauče djecu da ostanu Srbi, poručio da je ključno da ih uče ne samo porijeklu, nego i pravoslavnoj vjeri.

Ukoliko to ne budu činili, ukazao je Njegova svetost, srpska djeca će kada odrastu tražiti duhovnost na nekoj tuđoj duhovnoj trpezi, zaboraviti svoje srpsko porijeklo i trajno izgubiti svoj identitet.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije