Kolumne

Pecine crtice o: Kolekcionari svih zemalja…

Sigurno ste čuli staru izreku da je „smeće jednog čovjeka blago drugog“. Ali zar nije zanimljivo novim očima vidjeti nešto za šta ste smatrali da nema vrijednost? Nije li san kolekcionara pronaći skriveno blago na malo vjerovatnom mestu?

Petar Peca Popović
FOTO: NEBOJŠA BABIĆ/USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Upućeni kažu da svaka bezazlena zabava skupljanja raznoraznih predmeta očas posla iz navike pređe u strast. Onda kolekcionari vrlo ozbiljno doživljavaju svoj hobi. Kako i ne bi kad mnogi predmeti iz njihovih zbirki imaju neprocjenjivu vrijednost. Većina se ipak mjeri po emotivnoj nego novčanoj vrijednosti, zbog rijetkosti, načina na koji su došlo do njih, ljubavi prema onome što predstavljaju…

Znam da zvuči smiješno, ali pripadam generaciji koja je u osnovnoj školi skupljala sličice i zapisivala brojeve koji nedostaju u albumu, pa mijenjala duplikate. Tako je bilo i s markicama, salvetama, šibicama, autogramima… Današnjim kolekcionarima je lakše. Na internetu mogu biti u stalnoj potrazi, lakše mijenjati predmete ili ih otkupljivati po cijelom svijetu.

Nisam siguran da bilo koji kolekcionar zna svoj pravi motiv, ali da se skuplja sve – skuplja se.

Stripovi, albumi, časopisi, knjige, igračke, ploče, numizmatika, filatelija, razglednice, dopisnice, posteri, ručni radovi, gobleni, značke, ordenje, oružje, satovi, antikviteti, igrice, fotoaparati, lutke, karte, pasovi, hemijske olovke, autogram slike, naočari za sunce…

Znam Srbina koji ima više od 100.000 značaka, znam Zorana, posjednika svih ploča objavljenih na prostoru Jugoslavije, gospođu iz Vlajkovićeve sa crnom knjižicom u kojoj su zavedeni lični snošaji, vlasnika ogromne zbirke traktora iz Banata i Acu sa Senjaka sa gotovo svim ulaznicama za utakmice FK Crvena zvezda…

Strast k’o strast, graniči se sa haosom, a kolekcionarova strast uvijek je uvećana i graniči se sa teškom zanesenošću. Ima nevjerovatnih slučajeva:

Brazilac sa kolekcijom od 3.384 viskija, čovjek što skuplja autograme tako da poznati ispišu njegovo ime. Islanđanin koji ima 143 penisa od 41 sisara. Penzionerka iz Birmingena, Kerol Von, prikupila je 5.206 različitih sapuna. Nijemac koji čuva 600 tostera, sekretarica koja voli pse dalmatince, pa broji više od 3.500 suvenira.

suveniri psi dalmatinci
FOTO: GUINNESS WORLD RECORDS/YOUTUBE/SCREENSHOT

Italijan Davido Andreani od svoje 15. godine sakuplja limenke koka-kole. Ima kolekciju običnih, specijalnih izdanja i komemorativnih limenki od 10.558 primjeraka iz 87 zemalja. Jedan čičivoje posjeduje 240 različitih „ljubavnih lutki“ na duvanje. Neki Jan Elstad vidio gomilu vjenčanica u smeću i riješio da ih spase. Neoženjen, ali je vlasnik više od 400 svečanih haljina. Izvjesni Rolf Resem posjeduje više od 15.000 olovaka. U Singapuru jedan brine o 6.000 Barbi lutaka, a neki Klinko u Feniksu ima 6.200 flašica ljutih sosova. Postoji i Pol Luk koji je do sada skupio preko 10.000 praznih flaša od mlijeka. Grigori Flečer, iz Rusije, drži Ginisov svjetski rekord sa 1.320 četkica za zube.

kolekcionar Barbi lutaka
FOTO: ASIAONE/YOUTUBE/SCREENSHOT

Postoji i čovjek čija su strast filmovi na DVD, Blu ray i laserskim diskovima. Zbirka mu broji 16.000 naslova. Neobičan kolekcionar je producent Tod Rej. Skuplja dvoglave životinje. Ima 22 primjerka, a nedavno je kupio kornjaču sa tri glave. Sultan iz Bruneja u kolekciji od 7.000 najskupljih automobila ima 500 “rols rojseva”, 550 “mercedesa” i 450 “ferarija”… Neki osobenjak u Kaliforniji posjeduje 229 oklopnih vozila, među njima i 70 tenkova. Glumac Tom Henks čuva 300 primjeraka starih pisaćih mašina. Dentist iz Mičigena se slikao sa 1.400 pasti za zube, dok se čovjek iz Džordžije diči sa 41.418 privezaka za ključeve.

Austrijanac Leo ima 152.860 podmetača za pivo iz 192 zemlje. Neki, pak, Australijanac skupio tri tegle pupčanih vrpci! Gospođa Hofman iz Mejna šeta 730 jedinstvenih kišobrana. Jedan Italijan je vlasnik kolekcije od 8.650 flaširanih voda iz 185 zemalja sa 1.683 izvora. Neki Holanđanin ima 6.290 kesa za povraćanje iz 1.191 avio kompanija. Edoardo Flores, službenik UN, sakupio više od 20.000 „Ne uznemiravaj“ hotelskih znakova iz 190 zemalja, plus nekoliko iz aviona i brodova za krstarenje. U Las Vegasu živi čovjek sa kolekcijom od 2.388 različitih pari patika. Njemica Martina Šelenberg sakupila je najveću kolekcija salveta. Pravi se važna sa 125.866 primjeraka. Flora Njuman od 1978. godine kreira kolekciju toalet papira iz raznih zemalja i sa svih kontinenata, osim Antarktika. Do sada ima oko 2.500 komada.

Pročitajte još

Italijanski mađioničar posjeduje 8.520 džoker karata. Jedna Bavarka ima 19.571 gumicu za brisanje. Turčin Ekrem Kragudekoglu skuplja mobilne telefone; stare, telefone sa monohromatskim ekranom i aktuelne pametne telefone. Njegova kolekcija iznosi 2.863 unikata. Čudak iz Karoline posjeduje 675 češalica za leđa, a neki Francuz ima 2.077 različitih kondoma. Amerikanac Majk Fontejn je na 7.000 kvadratnih metara prostora smjestio svoju MekDonalds kolekciju sa više od 75.000 predmeta, uključujući papirne čaše, broševe i igračke. Džon R. skuplja pramenove kose slavnih. Njegova zbirka sadrži lokne Ajnštajna, Napoleona, Linkolna, Eve Braun, Betovena, Elvisa, Majkla Džeksona i Merilin Monro.

Majk Fontejn
FOTO: TRULY/YOUTUBE/SCREENSHOT
Majk Fontejn

Ričard Džons, engleski penzionisani stolar, više od pet decenija sakuplja eksere. Svoj inventar od 3.200 eksera prikazuje na 32 panela. Beki Marc je za 30 godina prikupila više od 21.000 etiketa banana. Englez Kristijan Daket posjeduje najviše policijskih šešira ili šljemova: 520 komada različitih oblika i veličina iz cijelog svijeta. Kinez Čen Ćingzu, inače zdravstveni radnik, sakupio je više od 5.000 grudnjaka i čak planira da otvori muzej brushaltera. Promoviše zdravlje i cilj mu je da pokaže važnost odabira pravog grudnjaka u cilju podizanja svijesti o bolestima dojke. Klint Bafington iz Jute putuje svijetom, tražeći poruke u boci. Do sada je našao 85. Svaka flaša jedna nova priča. On i dalje istražuje hodajući po obalama trpeći opekotine, dehidrataciju, ogrebotine, rane, ubode egzotične flore i insekata…

Kolekcionari su uporni i neumorni. Takav je i moj favorit: Hose Roberto „Zero“ Alves Freitas. Taj brazilski biznismen ima kolekciju od preko osam miliona ploča. Najveća postojeća na svijetu smještena je u dva hangara i ima više od 100.000 kompakt diskova!

kolekcionar LP ploča
FOTO: THEGUARDIAN/SCREENSHOT

Sam Freitas nije umio da odgovori zašto nastavlja da prikuplja ploče, rekavši: „Idem 40 godina na terapiju kako bih tu strast umio sebi da objasnim“.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije