Politika

Petković na konferenciji za medije "Tražićemo HITNU SJEDNICU u Savjetu bezbjednosti UN zbog Kosova" (VIDEO)

Dobili smo nalog predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da krenemo sa pripremama i procedurama za sazivanje hitne sjednice Savjeta bezbijednosti UN povodom situacije na Kosovu i Metohiji, kaže direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Petar Petković
FOTO: RTS/YOUTUBE/SCREENSHOT

Kako je kazao, Srbija će zatražiti sazivanje hitne sjednice zbog namjere Aljbina Kurtija da etnički očisti Kosovo i Metohiju, gdje srpski narod živi na svojim vijekovnim ognjištima.

– Samo je pitanje dana kada ćemo uputiti zahtjev i kada će sjednica biti održana – rekao je on.

Petković je rekao da današnje hapšenje trojice Srba na KiM od strane Rosu jedinica predstavlja nastavak etničkog čišćenja srpskog naroda na KiM.

On je na konferenciji za medije rekao da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ovim hapšenjima krenuo u realizaciju prijetnji da će “Srbi da plate i da pate” i dodao da je u toku i akcija u selu Kajkovo u opštini Leposavić gdje je, upozorio je, najvjerovatnije u toku još jedno hapšenje i gdje je prisutan veliki broj tzv. kosovske policije.

Pročitajte još

Petković je kazao da su danas uhapšeni Ilija Elezović, stariji čovjek i domaćin koji je i težak onkološki bolesnik, u Zvečanu Dragan Milović, policajac, otac troje djece Zoran Kostić star 73 godine, stric predsjednika opštine Vučitrn u čijem hapšenju su učestvovali i pripadnici KEDS koji su navodno došli na njegova vrata da provjere strujno brojilo.

– Današnja hapšenja i, mogu da kažem, kidnapovanja vrše se isključivo po nalogu Kurtija koji želi da protjera srpski narod sa KiM. To je primjer etničkog čišćenja. Kurti je taj koji želi da izazove rat i on i pored svih pritisaka međunarodne zajednice očito ima podršku nekog, prije svega onih koji govore o politici dvije strane, iako je isključivo Kurti kriv – rekao je Petković.

Petković je pojasnio da su ti koji govore o “politici dvije strane” oni koji suštinski podržavaju Kurtija jer je nemoguće da pored svih upozorenja Kurti nastavlja sa nasilnim ponašanjem.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije