Magazin

POJAČAJTE IMUNITET Evo pomoću kojih namirnica možete da podignite nivo vitamina D u organizmu

Vitamin D je vitamin koji pomaže u boljoj apsorpciji kalcijuma i fosfora u organizmu, imajući pri tome glavnu ulogu u izgradnji i održavanju zdravlja kostiju.

mlijeko casa
FOTO: BODY HUB/YOUTUBE/SCREENSHOT

Pored svojih glavnih uloga, vitamin D ima i druge važne uloge među kojima je i sposobnost da djeluje direktno na imunološki odgovor organizma.

Naše tijelo samo proizvodi ovaj vitamin kada je koža izložena sunčevoj svjetlosti, ali unosimo ga u organizam i putem hrane.

Evo koje namirnice sadrže najveće količine vitamina D:

1. Losos

Losos je poznata masna riba i u svakom slučaju je jedna od najboljih izvora vitamina D.

2. Mlijeko

Oduvijek se zna da je mlijeko izvor kalcijuma, ali jeste li znali da može biti i izvor vitamina D? I kravlje i sojino mlijeko su bogati vitaminom D čijim konzumiranjem poboljšavate rad svog organizma.

3. Sok od narandže

Ko ne voli mlijeko uvijek za doručak može posegnuti za svježe iscijeđenom narandžom. Ovo voće je puno vitamina D i savršen je odabir za početak dana.

FOTO: SCIENCE CHANNEL/YOUTUBE/SCREENSHOT
FOTO: SCIENCE CHANNEL/YOUTUBE/SCREENSHOT

4. Žumanjak

Žumanjak jajeta se možda nikad nije smatrao prezdravim dijelom jajeta, ali možemo potvrditi da je sadrži vitamin D koji je neophodan za funkcionisanje organizma. Sad se možete opustiti i pojesti koje jaje više.

5. Ulje jetre bakalara

Ako nikad niste čuli za ovu namirnicu, sad je savršeno vrijeme za to. Oni koji ne vole ribu, uvijek mogu posegnuti za ovim uljem koji je izvrstan način unosa vitamina D u organizam.

Pročitajte još

6. Gljive

Tokom izlaganja Suncu, gljive počinju proizvoditi vitamin D2, a dosadašnja istraživanja su pokazala da jako malo biljaka ima ovu karakteristiku.

Čovjek, s druge strane, tokom izlaganja Suncu, proizvodi vitamin D3. Novija istraživanja su pokazala da je vitamin D2 jednako učinkovit, u usporedbi s vitaminom D3.

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

7. Crveno meso

Iako crveno meso nije najzdravija vrsta mesa, važno je i njega ponekad ubaciti u prehranu. Naročito one vrste bogate vitaminom D, a to su govedina i janjetina.

8. Tuna

Konzervisana tuna je izvrstan prirodni izvor vitamina D, a dobra je stvar što je lako dostupna namirnica za koju ne morate izdvojiti mnogo novca.

9. Žitarice i zobena kaša

Iako nisu toliko bogate vitaminom D, žitarice i zobena kaša svakako vam mogu pomoći u podizanju nivoa vitamina D u organizmu, piše N1info.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu