Banjaluka

"Pojedincima bi bilo pametnije da se bave problemima u Gradu" Iz UKC Srpske naveli razloge kašnjenja i zastoje u gradnji garaže

Iz Univerzitetsko kliničkog centra Republike Srpske danas je saopšteno da je, tokom gradnje "saobraćajnog kompleksa" do sada na Lameli 3 urađeno oko 95 odsto radova, na Lameli 2 oko 80, dok je na Lameli 1 do sada urađeno oko 70 odsto radova, te da će se kompleks završiti uz maksimalan angažman Vlade Republike Srpkse i izvođača radova. 

"Pojedincima bi bilo pametnije da se bave problemima u Gradu" Iz UKC Srpske naveli razloge kašnjenja i zastoje u gradnji garaže
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Pri izvođenju radova je bilo puno problema uzrokovanih specifičnostima terena, vremenskim nepogodama, pandemijom virusa korona, globalnim problemima inflacije i nabavke roba koji su prouzrokovali kašnjenja u dinamici izvođenja.  Na kašnjenje i zastoje u dinamici je uticala i epidemija korona virusa jer je bilo manje radne snage, usljed mnogih bolovanja i raznih restrikcija i zaključavanja.  Sama epidemija je uticala i na nestašicu i zastoje u isporuci materijala i opreme. Nažalost, i teška politička situacija u svijetu prouzrokovala je probleme sa isporukom i nabavkom materijala što je takođe uticalo na dinamiku radova. Na Zahtjev izvođača  uz odobrenje nadzornog organa Direkcije za obnovu i izgradlju produžen je rok za izgradnju objekta – rečeno je iz UKC RS.

Prema njihovim riječima, na lokaciji Paprikovac u zadnjih pet godina je povećan broj usluga.

U toku je nekoliko značajnih projekata kao što su „Izgradnja i opremanje namjenskog objekta za pružanje zdravstvene zaštite oboljelim od malignih bolesti UKC RS“, „Djelimična sanacija objekata Maternitea i Klinike za infektivne bolesti“, “Projektovanje, rekonstrukcija, dogradnja i opremanje objekta Tehničko-ekonomskog bloka UKC  Republike Srpske” itd.

– Realizacija ovih projekata neminovno je dovela do pojačane frekvencije saobraćaja i dodatnih poteškoća sa parkiranjem. I pored činjenice što će na Paprikovcu nicati i nova gradilišta, izgradnjom objekta za stacionarni saobraćaj riješiće se problem parkiranja vozila. Prema Zakonu o obligacionim odnosima Republike Srpske, član 637, stav 1 i 2, iako je ugovoreno da se cijena radova neće mijenjati (fiksna cijena), u slučaju da se poslije zaključenja ugovora povećaju cijene elemenata na osnovu kojih je ona određena, izvođač može, i pored ovakve odredbe ugovora, zahtjevati izmjenu cijene radova, ako su cijene elemenata povećane u tolikoj mjeri da bi trebalo da cijena radova bude veća od deset procenata, i to samo razliku u cijeni koja prelazi deset procenata – navode iz UKC RS.

Pročitajte još

Prema njihovim riječima, izvođač radova “Marković Invest RM” d.o.o. se obratio Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske za povećanje ugovorne cijene na osnovu poskupljenja materijala i radne snage na tržištu, a sve u skladu sa  Elaboratima sa analizama cijena i obračunu razlike u cijenama koji to dokazuju.

– Univerzitetski klinički centar Republike Srpske se obratio Vladi Republike Srpske sa zahtjevom da odobri sredstva u skladu sa Članom 637. Zakona o obligacionim odnosima Republike Srpske. Pojedincima bi bilo pametnije da se bave problemima u Gradu i ispravljanju svojih pogrešnih poteza koji idu na štetu građana Banjaluka, a to su povećanje cijene parkinga u gradu, uništavanja već postojećih parkinga kao i gubitka sporova u samom centru Grada, a koji se tiču direktno parking prostora. Javnost treba da bude upoznata da će ovaj kompleks znatno doprinijeti rasterećenju saobraćaja u cijelom naselju Paprikovac i okolnim naseljima. Žao nam je što pojedini političari ne vide dobrobit ovog projekta već zlonamjerno pokušavaju u svom neznanju, neinformisanosti i nesposobnošću da dezinformišu javnost – navodi se u saopštenju UKC RS.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije