Društvo

Svjetski zdravstveni stručnjaci u Republici Srpskoj: Izvedena laparoskopska operacija tumora slijepog crijeva u UKC

 U Univerzitetskom kliničkom centru u Banjaluci danas je izvedena minimalno invazivna laparoskopska operacija tumora debelog crijeva u saradnji sa timom hirurga iz Rusije na čelu sa profesorom Uglješom Stanojevićem.

Svjetski zdravstveni stručnjaci u Republici Srpskoj: Izvedena laparoskopska operacija tumora slijepog crijeva u UKC
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Operaciju je izveo hirurški tim Klinike za opštu i abdominalnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske na čelu sa doktorom Goranom Janjićem u saradnji sa timom hirurga Kurskog onkološko naučno-kliničkog centra G.E. Ostroverhova iz Rusije na čelu sa profesorom Uglješom Stanojevićem.

Pročitajte još

Iz UKC je navedeno da je nakon stručnjaka iz Amerike i zapadnih zemalja, čast da stručnjaci iz Rusije operišu u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Generalni direktor UKC Vlado Đajić rekao je da je zadovoljan izvedenom operacijom i saradnjom.

– Danas ne postoje granice i struka je najbitnija, kao i kvalitet zdravstvene usluge koju pružamo našim pacijentima. Nastavljamo sa unapređivanjem zdravstvenog sistema – naglasio je Đajić, te zahvalio Stanojeviću za saradnju.

Direktor Kurskog onkološko-naučno-kliničkog centra G.E. Ostroverhova iz Rusije Uglješa Stanojević izrazio je zadovoljstvo što je u UKC Republike Srpske.

– Danas smo imali operativni zahvat u operacionim salama koje su izuzetno sređene. Tehnika i instrumenti, koji su potrebne za sve vrste operacija, su na visokom nivou. Imamo mnogo toga da naučimo U UKC Republike Srpske – istakao je Stanojević.

Doktor Goran Janjić iz Klinike za opštu i abdominalnu hirurgiju istakao je da je ovo nastavak saradnje sa kolegama iz Rusije.

– Današnjom operacijom smo usvojili neke nove hirurške tehnike i detalje, iako ovu vrstu operacije obavljamo samostalno. Radićemo na tome da oblasti hirurgije, koje ne radimo u UKC Republike Srpske, a u kojima Stanojević ima iskustva, počnemo da radimo – naglasio je Janjić.

Iz UKC su naveli da je laparoskopska hirurgija zlatni standard za pacijente i da je ovom vrstom hirurgije omogućen brži oporavak pacijenata u odnosu na klasičnu hirurgiju, te se nakon urađenog operativnog zahvata, pacijent brzo vraća svojim svakodnevnim aktivnostima.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije