Biznis

POKUŠALI DA SE NAŠALE, PA PRETJERALI Kladili se koliko će im radnika oboljeti od korone

Pred sudom u Americi ove godine našla se i tužba u kojoj se navodi da su se menadžeri u pogonu "Waterloo", za preradu svinjskog mesa "Tyson Foods" kladili u novac koliko će se radnika zaraziti virusom tokom ranih faza pandemije kovid-19.

POKUŠALI DA SE NAŠALE, PA PRETJERALI Kladili se koliko će im radnika oboljeti od korone
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJE

Optuženi Tom Hart, direktor pogona postrojenja, organizovao je klađenje ‘pobjednik uzima sve’ za nadzornike i menadžere, koliko će zaposlenih biti pozitivno na kovid-19, navodi se u sudskom dokumentu.

Nakon optužbi, kompanija je za The Wall Street Journal izjavila da su menadžeri suspendovani bez plate i da je angažovana advokatska firma koja će to istražiti.

– Ako se ove tvrdnje potvrde, preduzećemo sve mjere potrebne da se iskorijeni i ukloni ovo uznemirujuće ponašanje naše kompanije – rekao je Din Banks, izvršni direktor “Tysona”.

Tužbu je u avgustu podnijela porodica Isidra Fernandeza, radnika kompanije za mesne prerađevine, koji je preminuo od kovida-19 u aprilu, a u tužbi se tvrdi da je taj objekat umanjio zabrinutost i prikrio epidemiju u pogonu za preradu mesa kako bi radnici i dalje dolazili na posao, prenio je Associated Press.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

U sudskim dokumentima tužioci navode da je više od 1.000 radnika u fabrici oboljelo od virusa, a pet umrlo. U maju je zdravstveno odjeljenje okruga Black Hawk objavilo da je više od 1.000 ljudi ili oko trećine svih radnika u fabrici bilo pozitivno na kovid-19 ili je imalo antitijela.

Tužba, koja je prebačena na američki okružni sud za sjeverni okrug u Ajovi, u istočnom odjeljenju, od tada je izmijenjena, iznoseći seriju novih navoda o stanju u fabrici u martu i aprilu i postupcima uprave, prenosi Blic.

Među ostalim navodima iznijetim u izmijenjenoj tužbi spada i to da su na početku pandemije nadređeni nadzornici niskog nivoa koji su imali malo ili nimalo obuke, jer su menadžeri izbjegavali postrojenje kako su slučajevi rasli.

U tužbi se takođe tvrdi da je menadžer višeg nivoa izričito rekao da ignoriše simptome i da je virus nazvao “glorifikovanim gripom” zbog kojeg niko ne treba da brine, prema sudskim dokumentima koje je vidio Business Insider.

Izmijenjena tužba takođe tvrdi da je kompanija isplatila bonus od 500 dolara za zaposlene koji su se pojavili u svim zakazanim smjenama tokom tri mjeseca kao sredstvo da se bolesni radnici i dalje pojavljuju, prema sudskim dokumentima.

Kompanija nije odgovorila na izmijenjenu žalbu. Ranije je saopštila da osporava te tvrdnje i da je “od samog početka pandemije slijedila savezne smjernice na radnom mjestu i uložila milione dolara kako bi zaposlenima pružila opremu za zaštitu i ublažavanje rizika”.

Prihvati notifikacije