Hronika

Porodica ima 4 opcije: Kakav je plan roditelja i sestre dječaka koji je počinio masakr u "Ribnikaru"

Informacija da su roditelji dječaka-ubice koji je u OŠ “Vladislav Ribnikar” na Vračaru ubio devetoro vršnjaka i čuvara škole krenuli u potjeru za notarima, kako bi poklonili ili prodali dio imovine, uzburkala je javnost.

pucnjava u školi u Beogradu
FOTO: OLIVER BUNIĆ / RINGIER

Odmah su se pojavile špekulacije da su se na taj korak odlučili pošto planiraju pojedinačno, ili zajedno, da se presele u inostranstvo. Međutim, kako tvrde dobro obaviješteni izvori, ovo je možda najrealnija, ali ne i jedina opcija koja je trenutno u igri!

Da porodica dječaka ubice nešto smjera pokazuje informacija da otac, ugledni radiolog i majka, profesorka mikrobiologije, jure notare i po zatvoru i na sve načine pokušavaju da zaštite imovinu, prebace je na rođake pa čak i prodaju. Međutim, notari su im zatvorili vrata, a rješenjem suda, otuđenje imovine, prebacivanje na druge osobe i prodaja je zabranjena do daljnjeg.

Ipak, krenimo redom.

Opcija 1: Odlazak cijele porodice u inostranstvo

Prva opcija koju su nerijetko kriminolozi i psiholozi spominjali nakon tragedije bila je da će otac, majka i sestra dječaka-ubice spakovati kofere i napustiti Srbiju. Prema mišljenju Dejana Radenkovića, bivšeg pomoćnika načelnika UKP, najrealniji scenario je upravo ovaj.

– Prema mom mišljenju, najrealniji scenario jeste da će otići u inostranstvo, ali tek kada se okonča sudski postupak koji je započet, a to može prilično da potraje. Još uzimajući u obzir izdržavanje sankcije ukoliko kazna bude osuđujuća, to može da traje i nekoliko godina. Teret koji oni nose trenutno je veliki i zato ne vjerujem u ostale opcije – kaže Radenković za Blic.

On navodi da iza ovog mišljenja stoje prije svega humani razlozi, ali u obzir, prema njegovim riječima, treba uzeti i to da postoji mogućnost da će sud u nekom momentu zabraniti napuštanje mjesta prebivališta roditeljima jer se ne zna kakav će tok imati suđenje i šta ono može da donese ukoliko se podigne optužnica.

Advokat Nikola Ristović navodi da preseljenje svakog prema kom se ne vodi postupak nije uslovljeno nikakvim obavezama, sem administrativnih u zavisnosti od zemlje do zemlje u koju neko želi da se preseli.

– Svaki naš državljanin je slobodan da izađe iz Srbije kad god želi. Ukoliko nema neke od mera (kućni pritvor, pritvor ili zabranu napuštanja stana…) propisanih krivičnim postupkom, onda nema ni prepreke za odlazak iz države, s tim što je u slučaju preseljenja obaveza da se o svakoj promjeni adrese (što preseljenje u drugu državu svakako jeste) obavijesti o tome sud ili tužilaštvo – kaže Ristović.

Opcija 2: Odlazak dijela porodice u inostranstvo

Druga opcija mogla bi da bude da se u inostranstvo preseli dio porodice. Prije svih majka i desetogodišnja kćerka, dok bi otac, eventualno, mogao da im se pridruži kasnije nakon puštanja iz pritvora i završetka sudskog postupka koji se protiv njega vodi. Pod uslovom, naravno, da ne bude osuđen.

Milan Kostić, psiholog i sudski vještak, rekao je ranije za medije da je sestra dečaka-ubice žrtva svog brata pošto će do kraja života trpiti posljedice.

Pucnjava u Beogradu u školu
FOTO: OLIVER BUNIĆ, SNEŽANA KRSTIĆ / RINGIER

– Ta djevojčica ništa nije uradila, ali je obilježena i stigmatizovana za cijeli život. Ona će biti osuđivana od okoline i smatram da bi trebalo da bude zaštićena, koliko je to moguće. Ovakva situacija nije uobičajena kod nas, ali važno je objasniti majci koliko je složena situacija za njih i da je možda najbolje rješenje da napuste zemlju. Mislim da je razdvajanje od dječaka neophodno u ovom slučaju. Majka treba da shvati da pored sina ima i kćerku i da mora da uradi nešto kako bi je zaštitila – objasnio je Kostić.

On je dodao da porodici dječaka ubice ne treba nametati rješenje, već njegova majka i sestra treba da se slože sa tim rješenjem.

Opcija 3: Promjena identiteta i odlazak u drugi grad

Članovi porodice dječaka-ubice mogu da se odluče za ostanak u Srbiji, ali i preseljenje u neki drugi, manji grad, uz promjenu identiteta (ime i prezime).

– Svako ima pravo da promijeni lično ime u skladu sa zakonom ukoliko su ispunjeni uslovi – kaže advokat Ristović i dodaje da osoba koja to želi mora da ispuni određene uslove.

– Potvrda o izmirenju poreskih obaveza, uvjerenje iz kaznene evidencije, a na kraju se gleda ime. Potrebno je odabrati ono koje ne smije da bude uvredljivo i ne smije da bude u suprotnosti sa moralom, običajima i tradicijom sredine – objašnjava Ristović.

Bivši pomoćnik načelnika UKP Dejan Radenković navodi da promjena identiteta ne bi imala dugoročni efekat.

– Kada bi promijenili identitet, živimo u relativno maloj državi, a taj događaj je privukao veliku pažnju građana, tako da to ne bi imalo dugoročnog efekta. Isto tako, ali i iz istih razloga, njima će biti teško da nastave nesmetano da žive u Beogradu – kaže bivši pomoćnik načelnika UKP Dejan Radenković.

Opcija 4: Ostanak u Beogradu

Najnerealnija opcija svakako je da porodica dječaka-ubice nastavi sa životom u Beogradu po starim navikama, uz obaveznu promjenu škole djevojčice koja je takođe pohađala “Ribnikar”.

Bora Banjac, bivši načelnik Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala, rekao je ranije za medije da smatra da u Beogradu života za porodicu dječaka ubice nema.

– Šta se može s njima, mislim na sestru i majku? U Beogradu za njih nema života, niti u Srbiji. Mislim da ni u jednoj zemlji regiona ne bi mogle da žive jer bi se prije ili kasnije saznalo ko su one. Možda da odu preko okeana, negde dovoljno daleko – rekao je.

Dobrivoje Radovanović, kriminolog, nedavno je istakao da je dječak ubica uništio mnoge živote i porodice.

– Takođe, uništio je i živote svoje majke, oca i sestre. Njegova porodica će dugi niz godina trpjeti strašne posljedice jer je teško zaboraviti ovako nešto. Sada im je jedino rješenje da promijene sredinu. Najkorisnije je da promijene prezime, ali nisam upoznat kakva je tu procedura. Ako odluče da napuste zemlju, vjerovatno će biti pod stalnim nadzorom bezbjednosnih službi države u koju se presele – rekao je tada Radovanović

Majku odbili u svim notarskim kancelarijama

Majka dječaka ubice je, kako se saznaje, dala punomoćje advokatu sa ciljem da pokloni imovinu, odnosno da je prebaci na rođake, dok je otac koji se nalazi u pritvoru zbog sumnje da je počinio krivično djelo – teška djela protiv opšte sigurnost, tražio posjetu notara.

– Majka se pojavila u nekoliko notarskih kancelarija, ali su je u svakoj odbili – rekao je izvor blizak istrazi.

Dječakov otac V. K. tražio je da mu se dovede notar u pritvor gdje je smješten nakon što je njegov sin počinio masovno ubistvo. Međutim, otuđenje imovine, prebacivanje na druge osobe i prodaja mu je zabranjena do daljnjeg i to odlukom Višeg suda u Beogradu.

– Advokat porodice je podnio zahtjev Višem sudu da se ocu dječaka ubice zabrani da raspolaže, otuđi i optereti nepokretne i pokretne stvari čiji je vlasnik, a u koje spadaju stan u Beogradu, dijelovi poslovnog prostora u i putničko motorno vozilo. S obzirom i na to da je otac dječaka ubice tražio notara kako bi mu bilo omogućeno da raspolaže svojom imovinom, što znači da može da je proda, sud je donio odluku da mu se to zabrani – kaže izvor.

Otac dječaka-ubice, poznati beogradski radiolog, uhapšen je odmah nakon masakra i on se već mjesec i po dana nalazi u pritvoru.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije