Hronika

Porodica žrtve masakra u "Ribnikaru" TUŽILA MAJKU DJEČAKA UBICE: Roditelji ubijenog djeteta traže odštetu zbog smrti i pretrpljenog bola

Porodica jedne od žrtava, koju je ubio dječak-ubica u OŠ "Vladislav Ribnikar", je podnijela privatnu tužbu protiv majke dječaka, u kojoj traže odštetu za smrt bliske osobe.

Majka ubijene djevojčice u Beogradu
FOTO: SNEŽANA KRSTIĆ / RINGIER

U pitanju su majka, otac, brat i sestra jedne od žrtava pucnjave u Ribnikaru.

Oni su juče podnijeli privatnu tužbu protiv majke dječaka, koja će se voditi u parničnom postupku.

Kako nezvanično saznajemo, oni zahtijevaju naknadu nematerijalne štete zbog smrti bliske osobe, kao i straha i bola, a iznos koji potražuju iznosi oko 300.000 evra.

U pitanju je porodica koja je prva predala prijedlog Višem sudu da se majki dječaka-ubice privremeno zabrani raspolaganje imovinom. Nakon toga, u tome su im se pridružile još 27 članova porodica ubijenih, koji su takođe podnijeli prijedlog sudu.

Svi koji su podnijeli prijedloge imaju rok od 30 dana da pokrenu privatnu tužbu, a jedna od porodica je to juče uradila.

Protiv oca i majke donijete 4 mjere

Podsjetimo, ocu i majci dječaka ubice je privremeno zabranjeno da raspolažu nekretninama i novcem. Ovo je, po prijedlogu porodica ubijenih u OŠ “Vladislav Ribnikar” usvojio Viši sud u Beogradu.

Ipak, ovo je samo privremeno rješenje, koje za cilj ima da “obezbijedi” sredstva kojima bi se isplatila naknada štete porodicama oštećenih, za smrt njihovih najbližih.

Protiv majke dječaka ubice se ne vodi krivični postupak, a kako je ranije saopštilo tužilaštvo, protiv nje je pokrenuta predistraga, formiran je predmet, kako bi se utvrdilo da li je učinila krivično djelo zlostavljanje i zapuštanje djeteta.

Sud je u odnosu na majku usvojio dva rješenja, koja su takođe predložile porodice ubijenih.

Prvo su četiri osobe podnijele prijedlog da se donese privremena mjera zabrane raspolaganja imovinom.

– M. K, majka dječaka ubice, u svom vlasništvu ima tri stana i garažno mjesto. Ona je u jednom stanu i garažnom mestu jedini vlasnik, dok je u ostala dva stana ona vlasnik 50 odsto – kaže izvor Blica upoznat sa slučajem.

Pročitajte još

Porodice su tako popisale da M. K. majka dječaka ubice dijeli vlasništvo u 20 parcela od više od 100 ari, a koje su upisane u katastar kao građevinsko i poljoprivredno zemljište u Paraćinu i Nišu.

Takođe, porodice su utvrdile da M. K. ima 50 posto vlasništva nad dvije zgrade u Paraćinu i Nišu.

Kao što smo već naveli, ovo rješenje ne podrazumijeva da je zabranjeno da ona ove nekretnine koristi, već ne smije da ih proda.

Zatim je novi prijedlog podnijelo čak 27 osoba, članovi uže porodice ubijenih u školi na Vračaru.

Takođe, Narodnoj banci Srbije i javnom izvršitelju je naloženo da sva novčana sredstva kojima raspolaže na računima svih poslovnih banaka, do visine potraživanja porodica u parničnom postupku, prenese i položi u depozit javnog izvršitelja.

Kako saznajemo, porodice strahuju da će majka rasprodati svu imovinu, a kako smo ranije pisali, ona je obilazila nekoliko notara – kako bi je prepisala na druge osobe.

Prema informacijama, majka je dala punomoćje advokatu sa ciljem da pokloni svoju imovinu, odnosno, da je prebaci na rođake.

– Pojavila se u nekoliko notarskih kancelarija, ali su je u svakoj odbili – navodi izvor Blica blizak istrazi.

Kako se određuje visina odštete?

S obzirom na to da oštećeni traže nadoknadu štete, usled duševnog bola izazvanog smrću bliskih osoba, sud je privremeno prenio u depozit javnog izvršitelja iznose novca koje je ocijenio kao dovoljne za isplatu štete. Koliko je to zapravo novca? Istina je, da ne postoji striktno određeno pravilo, kao ni propisani iznosi.

– To se odmjerava u svakom konkretnom slučaju u vezi sa članom 200 Zakona o obligacionim odnosima. Znaci za pretrpljene duševne bolove zbog smrti bliske osobe sud će, ako nađe da okolnosti slučaja, a naročito jačina bolova i njihovo trajanje to opravdava dosuditi pravičnu novčanu naknadu, a prilikom odlučivanja o zahtjevu za naknadu nematerijalne štete kao i o visini njene naknade sud će voditi računa o značaju povređenog dobra i cilju kome služi za naknadu – objašnjava sagovornik Blica.

U parničnom postupku članovi porodice se saslušavaju i onda sud procjenjuje u svakom konkretnom slučaju koliko je to novca.

Oni se saslušavaju na okolnosti bliskosti sa stradalima, kao i o visini njihovog bola izazvanog smrću žrtava.

U stravičnom zločinu koji je počinjen 3. maja trinaestogodišnji dječak je usmrtio 10 osoba i ranio još šest.

Na licu mjesta je stradalo osmoro učenika i školski čuvar, dok je djevojčica A. A. preminula 15. maja od zadobijenih povreda.

Istraga je odmah utvrdila da je dječak-ubica zločin do detalja planirao mjesec dana, da je imao skice škole i spisak potencijalnih žrtava, pa čak i da su neki označeni kao “prioriteti”.

Pošto nema napunjenih 14 godina, ubica ne može krivično da odgovara, ne može da bude u pritvoru niti da bude osuđen na zatvorsku kaznu, ali može na duže vrijeme da bude smješten u ustanovu zatvorenog tipa.

Dječak ubica saslušan kao svjedok

Dječak-ubica je u utorak saslušan kao svjedok u krivičnom postupku koji se vodi protiv njegovog oca, koji se tereti za teško djelo protiv opšte sigurnosti.

On se tereti da je obučavao sina da rukuje oružjem, da ga je vodio u streljanu, kao i da oružje kojim je dječak ubio vršnjake, nije držao po propisima, piše Blic.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu