Digitalna Srpska

POSLJEDICA OGROMNIH KAZNI Majkrosoft u cijelom svijetu odvaja Tims i Ofis

Kompanija Majkrosoft je saopštila da odvaja aplikaciju Tims (Teams) za poslovnu komunikaciju i videorazgovore od svog softvera Ofis (Office) na globalnom nivou.

Majkrosoft lansirao Copilot pro
FOTO: TONI ALBIR/EPA

Majkrosoft je odvojio svoja dva proizvoda u Evropi prošle godine jer mu je prijetila kazna regulatora.

Tims je dodan u Ofis 2017. godine, no Evropska komisija je počela istraživati ovaj potez nakon žalbe Sleka 2020. godine.

Portparol Majkrosoftas je za BBC rekao da će ovaj novi potez “osigurati jasnoću za klijente” te da predstavlja “odgovor na povratne informacije iz Evropske komisije nudeći multinacionalnim kompanijama više fleksibilnosti kada žele standardizirati kupovinu u različitim geografskim područjima”.

Pročitajte još

Majkrosoft je otkrio i da će Teams Standalone koštati 5,25 dolara za nove kupce.

Još uvijek nije jasno da li će odluka o razdvajanju Timsa i Ofisa biti dovoljna da se izbjegnu optužbe Evropske unije koje se odnose na monopol.

U protekloj deceniji je Majkrosoft dobio 2,2 milijarde evra kazni zbog povezivanja ili spajanja dva ili više proizvoda. Proglašen je krivim za kršenje antimonopolskih propisa te mu prijeti kazna u iznosu od 10 odsto njegovog globalnog godišnjeg prometa.

Godine 1998. je Američko ministarstvo pravde tužilo Majkrosoft zbog korištenja dominacije platforme Windows za gušenje konkurencije rivalskih veb pretraživača. Od tada je kompanija olabavila kontrolu nad onim što bi proizvođači softvera mogli instalirati na svoje proizvode, što je rezultiralo rastom popularnosti rivalskih internet brovzera.

Nakon što je Tims odvojen od Microsofta 365 i Office Suitesa u Evropi u oktobru prošle godine, platforma je zabilježila malu promjenu veličine svoje bate korisnika.

Rojters navodi da je Majkrosoftova mobilna aplikacija Tims zadržala jednak nivo mjesečno aktivnih korisnika u prva tri mjeseca 2024. godine u poređenju s prethodnim kvartalom, prenosi Klix.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije