Digitalna Srpska

ŠTA JE RAZLOG Nakon 6 godina Majkrosoft odustao od VR funkcije

Majkrosoftove VR funkcije će biti uklonjene iz budućih verzija "Windows" operativnog sistema.

ŠTA JE RAZLOG Nakon 6 godina Majkrosoft odustao od VR funkcije
FOTO: GEEKS2PEEPS/TWITTER/SCREENSHOT

Uprkos tome što se promoviše kao “sljedeća velika stvar” već čitavu deceniju, virtuelna stvarnost jednostavno ne može da dobije stabilno uporište.

Majkrosoft je upravo najavio kraj svoje vizije VR. Kompanija je prekinula podršku za “Windows Mixed Reality”. Majkrosoftove VR funkcije će biti uklonjene iz budućih verzija “Windows” operativnog sistema, čineći beskorisnim sve “Mixed Reality” koje korisnici imaju.

Majkrosoft je objavio “Mixed Reality” 2017. godine kada je VR ekosistem još rastao. Fejsbuk (sada Meta) je još uvijek integrisala “Oculus”, koji će kasnije spojiti u Meta brend. “Oculus Quest” se pojavio tek dvije godine kasnije, što je Majkrosoftu omogućilo prostor da prigrabi dio tržišta u razvoju. Ovaj potez dolazi skoro godinu nakon što je Majkrosoft počeo da otpušta hiljade zaposlenih koji rade na VR.

Pročitajte još

“Windows Mixed Reality” je razvijan paralelno sa naporima kompanije da gradi Majkrosoft “HoloLens”, koji su rezultirali 3.500 dolara (oko 3.000 evra) vrijednim “HoloLens 2” uređajem za poslovanja, koji nije otkazan. Majkrosoft je najavio kraj pomiješane realnosti uz najmanju moguću pompu. Ova funkcija je dodata na listu zastarjelih “Windows” funkcija na Majkrosoftovoj veb lokaciji. Zajedno sa prestankom podrške za “Mixed Reality”, aplikacija “Mixed Reality Portal” i “Windows Mixed Reality” za Steam VR se ukidaju.

U suštini nije bilo marketinga za ovu funkciju, čak i kada je kripto histerija primorala “Metaverse” da bude na čelu potrošačke tehnologije. HP Reverb G2 je bio posljednje izdanje “Mixed Reality”, a to je bilo još 2020. godine. To čak nije bio ni potpuno novi hardver — niko nije najavio nove slušalice za “Windows Mixed Reality” još od 2019. godine, prenosi B92.

Srećom, većina ovakvih uređaja je nedostupna godinama, tako da je broj korisnika koji su pogođeni ovom odlukom Majkrosofta vjerovatno mali.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu