Društvo

"POSLJEDNJU RIJEČ TREBA IMATI LJEKAR" Dr Jovanović o izboru vakcine

Potpuno je svejedno koju ćemo vakcinu primiti, jer imunitet koji se razvija poslije vakcinacije je potpuno identičan nazavisno od toga da li se radi o jednom ili drugom tipu vakcine, rekla je dr Tanja Jovanović, virusolog sa Medicinskog fakulteta u Beogradu.

"POSLJEDNJU RIJEČ TREBA IMATI LJEKAR" Dr Jovanović o izboru vakcine
FOTO: VICTORIA JONES/EPA

Doktorka Jovanović je za RTS navela da su u Srbiji trenutno registrovane dvije vakcine Fajzerova i ruska Sputnjik, ali da je, bez obzira o kojoj se vakcini radi efekat vakcinacije identičan i pruža nam mogućnost zaštite od susreta sa virusom i infekcija.

– Prema tome nema nikakvog razloga za to da brinemo ukoliko nemamo neko posebno medicinsko znanje pa da razlučujemo o tome koje su prednosti, a koji su nedostaci određenih vakcina. Kada je registrovana od strane Agencija za lijekove i medicinska sredstva (ALIMS) znaci da se radi o vrlo bezbjednoj, vrlo efikasnoj vakcini koja ima svoj određeni cilj. Jedna je američko-njemačka vakcina, druga je ruska, ali i jedna i druga vakcina pripadaju novoj generaciji vakcina u tehnološkom smislu njihove proizvodnje, tako da i jedna i druga stimulišu i produkciju antitijela i ćelijski imunitet koji je bitan za odbranu od infekcija – objašnjava Jovanović.

Dodaje da se očekuje da ce krajem januara u Srbiju stići i određena količina kineske vakcine koja je, kako kaže, napravljena jednom klasičnijom tehnologijom.

Pročitajte još

– Građani imaju iskustva sa takvom vrstom vakcina jer je napravljena na sličan način kao i vakcina protiv gripa, ali opet ponavljam sve te vakcina u stvari stimulišu na sličan način imunski odgovor i štite nas od infekcija – dodaje Jovanović.

Ona smatra da ipak poslednju riječ o izboru vakcine treba da daju izabrani ljekari koji u skladu sa našim psihofizičkim stanjem odlučuju koja je vakcina najbolja za nas.

Govoreći o tome ko sme, a ko ne sme da primi vakcinu odgovara da to zavisi od slučaja do slučaja i da posljednju riječ daje takođe izabrani ljekar koji je upoznat sa stanjem pacijenta.

– Ako imate neku akutnu infekciju praćenu temperaturom, a nije korona vi u tom momentu ne možete da primite vakcinu. Zatim, ukoliko imate neku hroničnu bolest koja zahtijeva aktivnu terapiju vi u tom periodu kad se prima aktivna terapija ne možete da primite vakcinu – objašnjava Jovanović.

Takođe kaže i da još uvek nemamo dovoljno iskustva sa virusom i ukoliko žene planiraju trudnoću ili ukoliko su trudne ne treba da prime vakcinu, piše Kurir.

Dodaje da to ne znači da vakcina nije bezbjedna već da samo nije urađeno dovoljno ispitivanja.

Navodi i da građani imaju mogućnost da sva pitanja o vakcinaciji pošalju Institutu Batut koji će kao savjetodavno tijelo brzo odgovoriti.