Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

PRAVILA ĆE VAS RAZOČARATI Ako ljeto planirate da provedete u Grčkoj, ZABORAVITE NA PRIVATNOST

Svijet
Autor:

Foto: Orestis Panagiotou/EPA

Ljetnja sezona u hotelima i odmaralištima u Grčkoj otvara se 15. juna, a Nacionalna organizacija za javno zdravlje u Grčkoj (EODY) dala je nova pravila za ponovno otvaranje svih vrsta turističkih objekata.

Ono po čemu će se ove godine ljetovanje na omiljenoj destinaciji Srba razlikovati je odmor bez privatnosti jer će gosti biti nadgledani. Uz to gosti će sami morati da mijenjaju posteljinu, a biće zabranjena i posjeta hotelima za sve one koji nisu gosti. Ni menija neće biti pa će turisti morati da vjeruju konobaru na reč, piše B92 .

Prema informacijama iz grčke ambasade u Beogradu, svaki hotel moraće da vodi ažurnu evidenciju članova osoblja i svih gostiju koji borave u hotelu: ime, državljanstvo, datum dolaska i odlaska, kontakt-podatke (adresa, telefon, e-mail), kako bi mogli da s njima stupe u kontakt ako se dogodi obolijevanje od korona virusa. U knjigu dnevnih aktivnosti treba bilježiti sve što se bude događalo, prenosi Blic.

U uputstvu EODY nalaze se i smjernice za ponašanje u sobama i na javnim površinama, a neka od njih su:

Goste sa simptomima treba nadgledati (diskretno). Osoblje mora da bude u stanju da prepozna simptome i da ih direktno prijavi zdravstvenom koordinatoru.

Treba izbjegavati često čišćenje prostorija za vreme boravka gostiju (kako bi osoblje smanjilo kontakt s mogućim slučajevima zaraze i spriječilo se dalje prenošenje).

Svakodnevno mijenjanje posteljine, jastučića i peškira treba izbegavati i sprovoditi samo na zahtjev gostiju.

Preporučuje se uklanjanje nematerijalnih predmeta (jastuci, posteljina) iz svih prostorija.

Preporučuje se uklanjanje zajedničkih višenamenskih stavki poput menija, časopisa itd.

Kontrole televizora i klima-uređaja moraju da imaju poklopce za jednokratnu upotrebu.

Treba izbjegavati redove čekanja na recepciji tokom prijave/odjave.

Gostima koji nisu u hotelu zabranjen je ulazak.

Pored toga pravila ponašanja koja se traže od gostiju, nadgledaće koordinator. Tačnije, uprava hotela mora da odredi zdravstvenog koordinatora koji će da nadgleda poštovanje protokola i pojedinačne osobe koje će nadgledati svaki hotelski dio.

Od svih hotela će se tražiti dežurni ljekar koji će postupati po nalozima Nacionalne organizacije za javno zdravlje u Grčkoj za ispitivanje sumnjivih slučajeva zaraženih kovidom 19. Istovremeno, putem telemedicine ljekari će moći da prate sumnjive slučajeve.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO