Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“PRAVOSUĐE MORA BITI U SLUŽBI GRAĐANA” Britanski ambasador o vladavini prava u BiH

Politika
Autor:

Foto: H. M./Klix.ba/RAS Srbija

Britanski ambasador u BiH Metju Fild pozdravio je jučerašnji izvještaj stručnjaka o vladavini prava u BiH, koji je u Briselu predstavio viši nezavisni pravni ekspert Evropske unije Rajnhard Pribe, a u kojem se, između ostalog, navodi da je VSTS postao dio pravosudnog problema, te da ta institucija nije ispunila ono što se od nje očekivalo.

Fild je na svom tviteru naveo da je vrijeme za akciju, te da pravosudni sistem i nosioci pravosudnih funkcija moraju bolje služiti građanima.

– Pozdravljam izvještaj grupe eksperata o pitanjima vladavine prava u BiH. Pravosudni sistem i nosioci dužnosti moraju bolje služiti građanima. Sistematska reforma i promjene ponašanja su ključni za vraćanje povjerenja. Ustanovljeno je šta je potrebno – sada je vrijeme za akciju – naveo je Fild.

Pribeov izvještaj je komentarisao i šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Johan Satler, koji je kazao da se vlast mora posvetiti ovom izvještaju i zahtjevima građana.

– Zahtjevi građana za pravdom, koji su istaknuti u izvještaju, moraju se saslušati i ozbiljno riješiti od strane vlasti u BiH – poručio je Satler.

U izvještaju koji je Pribe juče predstavio Evropskoj komisiji, predstavnicima zemalja EU i vlastima BiH, između ostalog se navodi da pravosudni sistem u Bosni i Hercegovini ne uspijeva da se bori protiv ozbiljnog kriminala i korupcije, te da niti jedna od 4 postojeće pravosudne nadležnosti ne funkcionišu adekvatno.

Foto: Sasa Stankovic/EPA

Izvještaj otkriva niz duboko zabrinjavajućih nedostataka vladavine prava u BiH, a ogromno poglavlje posvećeno je i Visokom sudskom i tužilačkom savjetu (VSTS).

Jedan od zaključaka ovog izvještaja je da je saradnja između državnih i entitetskih pravosudnih organa i dalje izuzetno slaba, te da nedostatak koordinacije i saradnje među pripadnicima pravosudnog sistema neizbježno stvara uslove ozbiljne disfunkcionalnosti i manjka efikasnosti. Dodaje se da je odnos tužilaca i policije daleko od jasnog ili efektivnog u borbi protiv kriminala.

Kao jedan od najvećih problema u radu pravosuđa u BiH izvještaj navodi slabosti tužilaca da se odupru uticajima i nedostatak pojedinačne nezavisnosti.

– Pretjerano hijerarhijska struktura, nedostatak odgovarajuće zaštite i sistema odgovornosti su primjetni – navodi se u izvještaju.

Dodaje se da je miješanje u tekuće slučajeve, pritisci, prijetnje i zastrašivanja tužilaca, ali i sudija, takođe primjetno i izaziva ozbiljne zabrinutosti.

U izvještaju stoji i da pravosudni sistem ne funkcioniše u borbi protiv ozbiljnih slučajeva korupcije ili složenih finansijskih istraga.

U dijelu koji se odnosi na VSTS se ističe da je ova institucija “tokom proteklih godina postala dio problema” i da je propustio priliku da uspostavi integritet.

Foto: Klix/RAS Srbija

– Ozbiljni propusti pravde su postali vidljivi zbog nedostatka liderskih sposobnosti, navoda politizacije i sukoba interesa, neefikasne organizacije, otvorenosti i transparentnosti i konačno, nesposobnosti da provede reforme – navodi se u izvještaju.

Ističe se da se disciplinski postupci i tijela unutar VSTS moraju radikalno mijenjati, zbog toga što su Disciplinska vijeća koja donose odluke većinom sastavljena od članova VSTS.

– Uzmemo li u obzir da se postupci vode i protiv predsjednika i članova tog savjeta, onda je vidljivo zašto je to nephodno – navodi se u izvještaju.

Pominje se i imovina sudija i tužilaca te navodi kako se povjerenje javnosti, između ostalog, može vratiti transparentnošću, kao što je objelodanjivanje imovine nosilaca pravosudnih funkcija.

U izvještaju se ističe i kako bi se nezakonito bogaćenje svih javnih službenika trebalo sankcionisati, te da je transparentnost i odgovornost nedovoljno razvijena kod sudija i tužilaca.

Podsjećamo, izvještaj koji je Pribe juče predstavio je rezultat “Inicijative EU za pojačano praćenje vladavine prava u BiH”, koja se u toku 2019. godine bavila temeljnim uzrocima nedostataka u vladavini prava u BiH, a u okviru Mišljenja Komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU.

Evropska unija je juče pozvala sve političke lidere u BiH, nadležne vlasti, pravosudne institucije i sve nosioce pravosudnih funkcija da se odmah počnu baviti nalazima Izvještaja i odgovarajućim ključnim prioritetima koji su identifikovani u Mišljenju Komisije.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO