Magazin

Prepuno vlakana i vitamina: Nutricionista otkriva da ove 3 vrste voće "TOPE" SALO SA STOMAKA, a sada mu je sezona

Nutricionistkinja Lisa Ričards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno da uključimo u ishranu.

bobičasto voće
FOTO: FREEPIK

Jagode

Jagode nisu samo ukusne, već su i odličan izbor za one koji žele da skinu salo sa stomaka. Ovo voće je prepuno vlakana, vitamina i antioksidansa. Jagode nude niz zdravstvenih prednosti, uključujući uticaj na mršavljenje. Njihov visok sadržaj vlakana pomaže u postizanju osjećaja sitosti, smanjujući ukupni unos kalorija i podržavajući napore u kontroli težine.

jagode
FOTO: SRPSKAINFO/RINGIER

Nutricionistkinja ističe da su jagode niskokalorični obrok koji može biti prilično hidratantan, što može povećati sitost i sprečiti prejedanje. Jagode sadrže značajan izvor vitamina C, koji je koristan za podršku imuniteta. Sastoje se od jednostavnih ugljenih hidrata koje tijelo koristi kao brzi izvor goriva za energiju i mentalnu jasnoću.

Pročitajte još

Borovnice

Borovnice su bogate antioksidansima, vlaknima i vitaminima, što ih čini nutritivno bogatim dodatkom svakoj ishrani. Ričards ističe da borovnice sadrže “vlakna i fitonutrijente koji deluju kao antioksidansi u tijelu. Antioksidansi deluju na smanjenje oštećenja slobodnih radikala od toksina koji dovode do upala i hroničnih bolesti, poput gojaznosti, prenosi Index.

Stavlja borovnice u jogurt
FOTO: MIKAEL BLOMKVIST/PEXELS

Dodaje da su borovnice voće koje ima “najviše antioksidansa. Njihovi specifični antioksidansi su flavonoidi, biljna jedinjenja koji borovnicama daju zaštitu, a kada se konzumiraju, daju nam sličnu zaštitu i na ćelijskom nivou.

Grožđe

FOTO: SRPSKAINFO
FOTO: SRPSKAINFO

Grožđe je bogato antioksidansima i pridonosi cjelokupnom zdravlju smanjujući upale i podržavajući metaboličku funkciju. Visok sadržaj vode i vlakana pomaže u obuzdavanju žudnje i održavanju dužeg osjećaja sitosti.

U grožđu se može uživati u svežoj i smrznutoj varijanti, a koju god odaberete, to je “izvrstan izvor hranjivih materija i vode koji mogu podstaći napore u mršavljenju”, ističe nutricionistica.

Dodaje da dnevni unos vlakana i ishrana bogata vlaknima mogu dovesti do gubitka težine.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu