Politika

"PRESUDNA ULOGA U OČUVANJU DEMOKRATSKOG DRUŠTVA" Ambasadori u BiH osudili napade na novinare i pritiske na medije

Šefica Misije OEBS u Bosni i Hercegovini, Ketlin Kavalec, te ambasadori Njemačke, Italije, Švedske, Velike Britanije i  Sjedinjenih Američkih Država još jednom su snažno osudili kontinuirane napade i pritiske na medije širom Bosne i Hercegovine, uključujući tu i nedavne slučajeve  zabilježene u Banjaluci i Visokom.

"PRESUDNA ULOGA U OČUVANJU DEMOKRATSKOG DRUŠTVA" Ambasadori u BiH osudili napade na novinare i pritiske na medije
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Pročitajte još

– Slobodni i nezavisni mediji su ključna komponenta funkcionalnog društva, koja doprinosi većoj stabilnosti i prosperitetu. Novinari imaju presudnu ulogu u očuvanju integriteta demokratskog društva, vladavine zakona i dobrog upravljanja – navodi se u saopštenju.

Dodaju da novinari imaju važnu ulogu u izbornom procesu, jer predstavljaju vezu između političkih stranaka i birača.

– Novinari i medijski radnici moraju imati mogućnost da svoj posao obavljaju bez straha od posljedica. U isto vrijeme se od političara i nosilaca javnih funkcija očekuje da svojim ponašanjem odražavaju poštovanje i odgovornost. Nastavljamo izražavati podršku novinarima i medijskim radnicima u važnom poslu koji obavljaju, te pozivamo nadležne organe na svim nivoima u BiH da omoguće okruženje koje promoviše slobodu medija i slobodu izražavanja – zaključuju u saopštnju.