Društvo

Pretvaranje sala u mišiće i ostali mitovi

Popularizacijom fitnesa polako se podiže svijest o značaju treninga, koji je ne samo aktivnost za postizanje boljeg izgleda, već i sredstvo za poboljšanje cjelokupnog zdravlja.

Pretvaranje sala u mišiće i ostali mitovi
FOTO: SAFFRANEX/PROMO

Međutim, različiti mitovi i zablude kruže među laicima. Neki od najčešćih su da salo može da se pretvori u mišić, da će se previše nabildovati ako dižu tegove (odnosi se na žene) i čuvena rečenica: „Neću da smršam, samo bih da se zategnem“.

Mišićno vs masno tkivo

Mišićno i masno tkivo su dvije različite vrste tkiva i svako ima određenu funkciju u tijelu.

Ćelije masnog tkiva služe kao skladište energije – sav višak koji pojedemo, a ne sagorimo tijelo čuva za „crne dane“ u vidu potkožne i viscelarne masti. Ako hoćemo da istopimo masti, potrebno je biti u kalorijskom deficitu – potrošiti više nego što unesemo.

Mišići (organičićemo se na skeletne) imaju drugu ulogu, a to je kontrakcija, koja obezbjeđuje kretanje. Da bi oni rasli (hipertrofisali) potebno je opteretiti ih velikim težinama, unositi dosta proteina, ali i određen nivo muških hormona. Ove uslove većina žena ne ispunjava pa se ne treba plašiti tegova u teretani.

Kako zategnuti tijelo?

Što se tiče „zatezanja“, da bi imali čvrstinu određenog dijela tijela treba istopiti ono što je mekano (salo) da bi mišić ispod došao do izražaja. Ovo se naročito odnosi na stomak i zato se često kaže „trbušnjaci se dobijaju u kuhinji“.

Dakle, stvar je prosta, nemoguće je pretvoriti jedno tkivo u drugo, „zatezanje“ ne možete postići ako ne topite masti, a najbolji recept za dobar izgled je izgradnja mišića koji ubrzavaju metabolizam i glavni su potrošači kalorija. Uz adekvatnu ishranu, podrazumijeva se.

Pomoć do željenih rezultata

FOTO: SAFFRANEX/PROMO
FOTO: SAFFRANEX/PROMO

Pored vježbi, suplementi u ishrani vam mogu pomoći da brže i jednostavnije dođete do željene figure.

Jedan od njih koji je, prije svega, 100% prirodan, a onda i veoma efikasan – Saffranex. Glavni sastojak Saffranex-a, Sinterol®Xpur, sadrži polifenole iz citrusa i sjemena guarane, koji direktno „napadaju“ ćelije masnog tkiva i aktiviraju proces topljenja masti, naročito sa kritičnih predjela, što je dokazano i u kliničkim istraživanjima. Guarana pored uticaja na mršavljenje, obezbjeđuje dovoljnu dozu kofeina i energije koja je neophodna za vježbanje.

Saffranex sadrži i cvijet šafrana. Ova čudotvorna biljka pomoże kod više od 90 bolesti. Veoma je poznat kao prirodni antidepresiv, koji pomaže da se oslobodimo stresa, sprečava emocionalno prejedanje i doprinosi boljem raspoloženju. A upravo je to ona što pravi razliku da li ćemo poslije posla nasmijani uraditi trening ili, nervozni, ventil pronaći u nekom slatkišu, grickalicama ili čašici alkohola.

Saffranex možete poručiti preko zvaničnog sajta www.saffranex.ba ili pozivom na broj 033/975 680. Iskoristite promo cijenu za dvije bočice!

FOTO: SAFFRANEX
FOTO: SAFFRANEX

A.E.