Magazin

PRIJATELJ ZDRAVE PROBAVE Krastavac obiluje vitaminima i drugim hranjivim sastojcima

Krastavci su veoma hranjivi, sadrže vitamine C i K, B1, B5 i B7, kalijum, magnezijum, mangan i bakar, a ajurveda uči da se konzumacijom ovog povrća podstiče otpuštanje viška toplote iz vitalnih organa.

Žena reže krastavac
FOTO: ANNA SHVETS/PEXELS

Obiluju vlaknima i vodom, a imaju malo kalorija (samo 16 u 100 grama), pa su pravi izbor za one koji na zdrav način žele da izgube višak kilograma. Podstiču probavu, jer u kori imaju netopiva vlakna koja pomažu da se svarena hrana brže kreće kroz crijeva i eliminiše otpad iz organizma.

U krastavcima su i topiva vlakna koja tokom probave poprimaju strukturu gela, što daje duži osjećaj sitosti.

Pročitajte još

Krastavac je i odličan borac protiv srčanih oboljenja i raka. Svjež, sadrži lignane i kukurbitacine – bioaktivne supstance koje imaju snažno zaštitno dejstvo na zdravlje. Studije su pokazale da lignani u krastavcima djeluju protiv raka – jajnika, prostate i dojke, a čuvaju i zdravlje srca.

Naučnici su iznenađeni učinkom kukurbitacina da smatraju da će se u budućnosti koristiti kao lijek protiv raka, jer “koči” rast ćelija karcinoma.

Dokazano je da kukurbitacini B mogu uništiti čak 80 posto raka pankreasa.

Krastavci mogu smanjiti hipertenziju i hiperglikemiju, a imaju i jaka antioksidantna i antialergijska svojstva.

Osim vitamina C, sadrže i flavonoide, poput kvercetina i kemferola i utiču na zdravlje kože. Djeluju protiv dijabetesa, smanjuju nivo holesterola, štite zdravlje mozga, čuvaju zdravlje zglobova, ublažavaju artritis, smanjuju stres, piše Ljepotaizdravlje.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu