Društvo

Koliko brinemo o zdravlju: Oralna i mentalna higijena u kritičnom stanju

Danas se obilježava Svjetski dan zdravlja. Prema riječima neurologa Tihomira Ilića, velika je promjena u percepciji zdravlja prije i poslije kovida. Napominje i da je fizičko zdravlje izuzetno važno, te da pozdravlja napore da se u svakodnevicu uvodi što više fizičke aktivnosti.

U čekaonici doma zdravlja
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Ja bih pozdravio napore da se u život uvede što više fizičkih vježbi, jer u medicini, pogotovo kad dođemo na pregled, preovladava očekivanje pacijenata da nađemo najbolji aparat, da dobijemo najbolji lijek. Ja najviše vremena provedem ubjeđujući pacijente, a radim sa starijom populacijom, u značenje i preventivnu snagu fizičkog vježbanja, kaže neurolog Tihomir Ilić, prenosi Blic.

Dodaje i da je zdravlje čitav niz aktivnosti, počevši od dužine spavanja, ishrane i odvikavanja od štetnih navika.

-Kod nas još nije zaživjela kultura gdje postoje pokreti između građana koji se aktiviraju i promovišu zdrav životni stil, kao što je odustajanje od pesticida i herbicida – rekao je Ilić.

Saša Vujić, psihoterapeut, smatra da kod nas postoji paradoks kada je u pitanju zdravlje.

-Da li brinemo o zdravstvenoj kulturi, da li mi imamo zdravstvenu kulturu, ili je to pitanje trenda i koju funkciju priča o zdravlju ima u današnjem svijetu. Danas više pričamo o zdravlju, ali ako podvučemo crtu, vidimo da je oralna higijena nacije u užasnom stanju, a gdje je onda mentalna higijena – pita se Vujić.

Prema njegovim riječima, briga o zdravlju nije samo odsustvo bolesti, već jedno opšte blagostanje.

-To su stvari od kojih treba da krenemo. Ja bih rekao da je ovdje zdravlje više u funkciji narativa, da mi iskontrolišemo nešto čega se plašimo, da je jedno odsustvo brige o sebi, a više je priča o kontroli, pa tu dolazi i priča o hipohondriji. Danas zbog toga imamo porast anksioznosti, to je i globalni fenomen, jer je globalni i narativ – naglasio je Vujić.

Pročitajte još

Neurolog Tihomir Ilić kaže i da je pandemija kovida podigla stepen anksioznosti i pretjerane zabrinutosti za zdravlje. A postoji, dodaje, i „velika ideja i priča da li i koliko nas je oštetio virus ili vakcine“.

-Na kraju dana, ishod mojih konsultacija je da trećina pacijenata dolazi zbog pretjerane zabrinutosti za zdravlje – naveo je.

Briga tokom pandemije po pitanju higijene dovela nas je do toga da sada možda imamo pretjeranu upotrebu suplemenata.

-Postoji veliki pritisak u industriji suplemenata recimo, koji nije potpuno neosnovan, ali ja mislim da treba imati mjeru. Ovo jeste konzumersko tržište, i ko ima vještiju reklamu, taj ima u ruci veoma dobro sredstvo kojim se zdravlje unapređuje. Ali, treba balansirati. Možda je naša struka relativno tiha u odnosu na industriju – izjavio je Ilić.

Psihoterapeut Saša Vujić slaže se da je pandemija ostavila posljedice po mentalno zdravlje ljudi.

-Jer smo se susreli s nečim na šta nismo imali odgovor. Ljudi pokušavaju da iskontrolišu cijelu situaciju, te imamo porast pacijenata koji dolaze na psihoterapiju upravo zbog stanja u kome su se našli poslije pandemije – kaže on.

Vujić potvrđuje i da je zahtjev za zdravim životom ispravan stav i ljudsko pravo.

-Postavlja se samo pitanje na koji način to radimo i da li imamo jednaku raspodjelu tog prava – zaključio je Vujić.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu