Kolumne

Prijetnja

Kraj bitke sa korona virusom nije ni na vidiku, a nad nama se nadvila još jedna prijetnja, oličena u opasno niskom procentu djece vakcinisane MRP vakcinom.

Prijetnja
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Očigledno, i dalje treba ponavljati da je ova vakcina jedino sredstvo prevencije morbila, rubeole i zaušnjaka, bolesti koje mogu da ostave opasne i trajne posljedice po zdravlje djece, pa čak da izazovu i smrtni ishod.

Uprkos tome, obuhvat MRP cjepivom lani je pao na zabrinjavajućih 77 odsto, dok je procenat koji garantuje kolektivni imunitet protiv pomenutih zaraza 95 odsto. To, upozoravaju ljekari, znači da bismo veoma lako mogli da se suočimo s epidemijom morbila, što nam nikada, a posebno u aktuelnoj korona situaciji, nikako ne treba.

Zanimljivo je da su se 2015, tek kada je u RS izbila epidemija, a morbilima bilo zaraženo 4.000 djece, roditelji probudili, a broj vakcinisanih mališana skočio. Onda je opet pao, pa neznatno porastao, pa je lane opet pao, a jedan od razloga je epidemija korone, kada mnogi, osim za ljutu muku, nisu išli nigdje, kako ne bi pokupili  virus.

Pročitajte još

Ono što zabrinjava jeste da roditelji, i bez korone, imaju priličan otpor prema MRP vakcini. Strahuju da bi ona kod njihove djece mogla da napravi više štete nego koristi, a njihove strepnje podgrijavaju razni antivakseri koji, inače, nemaju nikakve veze s medicinom.   

U redu, svako ima pravo da vjeruje kome hoće i u što hoće, ali pitanje je da li iko ima pravo da se kocka tuđim životom. Tačnije, koliko jedan roditelj treba da bude hrabar pa da kaže „ne“ bilo kojoj vakcini što bi, danas-sutra, njegovo dijete možda moglo da dovede u stanje životne ugroženosti.

Dozvoljavamo da glas nekakvih šarlatana nadglasa stav struke koja upozorava da se teške posljedice određenih bolesti mogu izbjeći samo i jedino vakcinacijom.

Nažalost, pameti nas nije dozvala ni korona, koja je za nepunih godinu i po odnijela više od 3.770 života.

Prihvati notifikacije