Hronika

"Pronađeni pištolj i municija" Tužilaštvo BiH pokreće istragu kako je Zildžić došao do iskaznice OBA

U Tužilaštvu BiH u radu je predmet koji se odnosi na osobe s Crne liste Vlade SAD, a koji se odnosi i na navode o zloupotrebi kapaciteta OBA BiH, u okviru kojeg će biti zatražene informacije o navodima koji su se pojavili o zloupotrebi službenih legitimacija agencije.

hapšenje privođenje lisice
FOTO: SHUTTERSTOCK

Informacije će biti zatražene od nadležnih institucija, kako bi se u okviru predmeta obavile provjere.

Ovo stoji u odgovoru Tužilaštva BiH na pitanje hoće li ova institucija utvrditi kako je poslanik SDA u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH (BiH) Salko Zildžić dobio iskaznicu OBA, što je utvrđeno nakon hapšenja u Srbiji.

Kako je potvrđeno, u evidenciji OBA zvanično nema dokaza da su Zildžiću izdati iskaznica i bedž ove bezbjednosne agencije.

Pročitajte još

Podsjećamo, Zildžić je uhapšen je prilikom prelaska granice sa Srbijom kada je kod njega pronađen pištolj, za koji je imao dozvolu u BiH, ali ga, prema postojećim zakonima nije smio nositi u Srbiju, zbog čega mu je određen jednomjesečni pritvor.

Odluku da će mjesec dana iza brave donio je Viši sud u Užicu, a na osnovu Zakona o oružju i municiji Srbije, kojim se kaže da, ukoliko neko posjeduje dozvolu za oružje, a neovlašteno ga nosi, biće kažnjen zatvorskom kaznom od šest mjeseci do pet godina.

Da je kod Zildžića pronađeno oružje, potvrdio je sudija Zoran Milinković.

– Nađen mu je pištolj i municija za koje nema dozvolu nadležnog organa Srbije – rečeno je za medije.

Zildžić je, kako isti prenose, odmah zatražio pomoć od Ambasade BiH u Beogradu, a tokom jučerašnjeg dana, njega su trebali posjetiti predstavnici ambasade BiH.

Ono što treba napomenuti jeste da je prilikom pronalaska pištolja kod poslanika SDA pronađena i počasna iskaznica Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH (OBA), a koju mogu dobiti samo penzionisani pripadnici službe, prenosi Avaz.

Naime, u Pravilniku OBA BiH o službenim iskaznicama u članu 61. navodi se da se da se “zaposlenima daju službene iskaznice čija se vrsta, oblik i sadržaj određuju posebnim propisom koji donosi generalni direktor Agencije”, što je odmah otvorilo pitanje kada i kako je ona izdata Zildžiću,

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije