Banjaluka

Provjerili smo GDJE IDE GRADSKI NOVAC: Najviše ulaganja u infrastrukturu, povećani rashodi za plate

Odbornici Skupštine grada Banjaluka usvojili su Nacrt gradskog budžeta za narednu godinu u iznosu od 187,89 miliona KM i uputili ga u javnu raspravu.

Provjerili smo GDJE IDE GRADSKI NOVAC: Najviše ulaganja u infrastrukturu, povećani rashodi za plate
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Provjerili smo šta je sve uključeno u budžet i koje su to zanimljive stavke na koje će otići gradski novac.

Najznačajnija sredstva u okviru izdataka za nefinansijsku imovinu, planirana su kod Odjeljenja za komunalne poslove, u iznosu od oko 12 miliona КM.

Za izgradnju vodovodne mreže Grad Banjaluka potrošiće 3,4 miliona maraka.

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIC/RINGIER
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIC/RINGIER

Za izgradnju i opremanje objekata i pribavljanje zemljišta po ugovorima sa investitorima za finansiranje opremanja gradskog građevinskog zemljišta iz gradske kase izdvojiće se 4 miliona KM dok će se za izgradnju i rekonstrukciju i investiciono održavanje javne rasvjete dati 400.000 КM.

Izgradnja dječijih, sportskih i komunalnih i drugih objekata koštaće 600.000 maraka, dok će rekonstrukcija i investiciono održavanje dječijih, sportskih i komunalnih i drugih objekata koštati nešto manje, 470.000 KM.

Za kuću Milanovića 2,3 miliona

Sufinansiranje sanacije, adaptacije i restauracije kuće Milanovića građane Banjaluke će koštati 2,3 miliona КM. Kada su u pitanju ulaganja u komunalnu infrastrukturu i projekte, Odjeljenje za saobraćaj i puteve dobiće 6,9 miliona maraka. Od tog iznosa, skoro sav novac otići će na izgradnju mosta u Docu, u iznosu od 4,5 miliona maraka.

Pročitajte još

Pribavljanje zemljišta za izgradnju infrastrukturnih projekata koštaće 1,08 miliona maraka, a investiciono održavanje, rekonstrukcija i adaptacija saobraćajnica i puteva 1,27 miliona KM. Tekući rashodi planirani su Nacrtom budžeta u iznosu od 138,5 miliona КM, što je za 2% ili za 2,7 miliona КM manje u odnosu na plan ovih rashoda u 2023. godini.

U okviru ove grupe rashoda, najznačajnije je povećanje rashoda za lična primanja (za 2,9 miliona КMili 6,1%), kao i doznaka na ime socijalne zaštite (5,24 miliona КM ili 21,6% više).

Takođe, na višem nivou u odnosu na tekuću budžetsku godinu planirani su i rashodi za korišćenje roba i usluga (za 3,94 miliona КM, što se najvećim dijelom odnosi na tekuće održavanje komunalne i saobraćajne infrastrukture i održavanje javnih površina). Pri tome treba imati u vidu da su planom za 2023. godinu planirani značajno manji iznosi u odnosu na potrebe i ostvarenu potrošnju u prethodnom periodu.

U Nacrtu budžeta za 2024. godinu, rashodi za lična primanja povećani su za 6,1% ili za 2,9 miliona КM u odnosu na plan 2023. godine, i iznose 51,9 miliona КM.

Podsjećamo, četiri tačke dnevnog reda nisu dobile podršku odbornika, o kojih se dvije odnose na “Eko toplane”, jedna za poslovanje za 2022. godinu i druga na plan poslovanja za ovu godinu, dok se druge dvije tiču programa zajedničke komunalne potrošnje.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije