Svijet

Putin se obratio na samitu BRIKS "Autoritet bloka raste iz godine u godinu"

Članice BRIKS (Brazil, Rusija, Kina i Južnoafrička Republika) produbljavaju saradnju na cijelom planu i programu, a autoritet bloka raste iz godine u godinu, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin na samitu BRIKS održanom u formatu video-konferencije.

Putin se obratio na samitu BRIKS "Autoritet bloka raste iz godine u godinu"
FOTO: ANATOLY MALTSEV/EPA

Zemlje našeg bloka produbljuju saradnju na nizu pitanja globalne i regionalne agende. Autoritet i uticaj BRIKS na globalnoj sceni konstantno rastu iz godine u godinu, rekao je Putin.

On je istakao da se radi o objektivnom procesu, jer pet zemalja imaju zaista ogroman ekonomski, naučni, tehnološki i ljudski potencijal.

Prema njegovim riječima, zemlje mogu efikasno da rade zajedno kako bi osigurale međunarodnu stabilnost i bezbjednost, održivi rast i napredak, kao i dobrobit svojih naroda.

Putin je naveo da Moskva smatra da je relevantna tema današnjeg sastanka pod nazivom “Podstičite visokokvalitetno partnerstvo BRIKS, uvedite novu eru za globalni razvoj”.

Pročitajte još

Ruski predsjednik skrenuo je pažnju na to da kompleksnost transnacionalne prirode izazova i prijetnji sa kojima se suočava međunarodna zajednica zahtijeva traženje kolektivnih odgovora sa aktivnim učešćem bloka, javio je TASS.

– Govorili smo u više navrata da samo zajedno možemo riješiti takve probleme kao što su rješavanje sukoba, borba protiv terorizma, organizovanog kriminala, uključujući kriminalnu upotrebu novih tehnologija, te borba protiv klimatskih promjena i širenja opasnih zaraza – naglasio je Putin. Putin je zahvalio predsjedniku Kine Si Đinpingu i drugim kineskim kolegama na aktivnom radu ove godine sa ciljem unapređenja strateškog partnerstva BRIKS.

Prihvati notifikacije