Biznis

Rad od kuće sve više uzima maha: Nekoliko svjetskih kompanija nudi zaposlenima i tu opciju

S obzirom na to da je pandemija iza nas i da se život vraća u normalu, i dalje postoji jedan veliki “problem” koji opstaje – rad na daljinu. Ono što je počelo kao nužnost sada je postalo standard, barem za mnoge kompanije.

računar
FOTO: GORAN ŠURLAN/RINGIER

Rad na daljinu je ovih dana postao lak za organizaciju, zahvaljujući tehnologiji poput veb konferencija koje neprimjetno premošćuju jaz između kuće i kancelarije.

Ako tražite posao na daljinu, bilo da radi u potpunosti od kuće ili hibridni, dobro je znati koji poslodavci to dozvoljavaju prije nego što pošaljete svoju prijavu. Evo nekoliko kompanija koje vam omogućavaju da radite na daljinu od kuće, kao i nekoliko koje to ne čine.

Fejsbuk

U junu 2021. godine, Fejsbuk je objavio da se politika rada na daljinu, koja se smatrala neophodnom tokom pandemije, pokazala uspješnom i da zaposleni mogu i dalje raditi od kuće, pod uslovom da su njihovi radni zadaci kompatibilni s ovim pristupom.

Oni koji ipak odluče da se upute u sjedište kompanije u Menlo Parku imaće pristup brojnim pogodnostima, poput brijačnice, igraonicama, parkingu, hemijskom čišćenju i još mnogo toga. Ali ako ne želite da idete na posao, onda je i Fejsbuk u redu s tim.

Ako se odlučite pridružiti Fejsbuku i raditi na daljinu, nećete biti jedini. Mark Zakerberg se obavezao da će raditi na daljinu šest mjeseci u godini.

Amazon

Amazonova politika rada jer sljedeća: Oni koji nisu potrebni na radnom mjestu, mogu slobodno da rade na daljinu puno radno vrijeme.

U septembru 2022. godine, izvršni direktor Amazona, Endi Džesi, rekao je da nema planova za povratak u kancelariju, rekavši: „Ne vjerujem baš da ćemo se na kraju vratiti u kancelarije.”

Iako je Džesi priznao da sastanci tima mogu biti izazovniji u odnosu na video pozive, kompanija broj jedan brine o klijentima.

Mikrosoft

Mikrosoft je šampion hibridnog rada i to s dobrim razlogom. Prodaje paket softvera dizajniranog da olakša komunikaciju između udaljenih radnika, posebno platformu za veb konferencije Mikrosoft Tajms , koja je premostila jaz između kuće i kancelarija za mnoge radnike širom svijeta.

Ako se ipak želite fizički pridružiti tehnološkom gigantu, svakako pitajte hoće li vam biti dozvoljeno da radite od kuće na daljinu. Kompanija to dozvoljava, ali oni koji to žele, moraju potpisano odobrenje njihovog menadžera. Uvjerite se da ste ga dobili u pisanom obliku prije nego što potpišete taj ugovor.

Airbnb, kompanija specijalizovana za putovanja i odmore, dozvolila je svom osoblju da radi na daljinu. Ne morate čak ni biti kod kuće. Od aprila 2022. godine kompanija je objavila da zaposleni mogu stalno raditi od kuće (ili u kancelariji, ako žele).

Tviter

Tviterov pristup radu na daljinu je prilično jasan. Osoblje zaposleno u kompaniji može slobodno raditi gdje god se ‘osjeća najproduktivnije i najkreativnije’. Bilo da je to kod kuće, u kancelariji ili kombinaciji oboje, sve je u redu što se Tvitera tiče.

Vrijedi napomenuti da stavovi Elon Maska o radu na daljinu, kao što pokazuje politika Tesle, nisu baš tako velikodušni.

Slek

Platforma za razmjenu poruka Slek je najavila da zaposleni mogu stalno raditi od kuće još od juna 2020, kada je pandemija trajala tek nekoliko mjeseci i nije joj se nazirao kraj.

Kompanija je takođe objavila da će nastojati da ubuduće sve više zapošljava radnike na daljinu – što je odlična vijest za sve koji ne žele da putuju na posao. Izvršni direktor Stjuart Baterfild nedavno je potvrdio da je kompanija zaposlila “hiljade ljudi koji se nalaze na lokacijama gdje uopšte ne postoje kancelarije”.

ZenDesk

Zendesk tvrdi da je jedna od prvih kompanija koja je tokom pandemije prešla na puni rad na daljinu.

U početku je kompanija planirala da se zaposleni vraćaju u kancelariju dva dana u nedjelji, ali nakon što je saslušao osoblje, Zendesk je objavio da postaje ‘prvo digitalna’ kompanija u junu 2022. godine, s naglaskom na omogućavanje osoblju da bude potpuno udaljeno, ako oni tako izaberu.

Dropboks

Dropboks je usvojio model koji naziva ‘prvo virtuelno’. Rad na daljinu je norma u kompaniji, iako postoje mogućnosti za sastanke licem u lice s timovima, ako zatreba.

Kompanija se preselila još u oktobru 2020. godine, pa čak ima i svoj virtuelni prvi komplet alata za sve koji traže odgovore o tome kako kompanija upravlja radom na daljinu.

Uber

Priroda Uberovog poslovnog modela znači da velika većina onih koji rade za kompaniju jednostavno neće moći da radi na daljinu. Međutim, oni koji imaju kancelarijske uloge u firmi slobodni su da rade na daljinu polovinu radnog vremena.

Kompanija navodi da i dalje vjeruje u lični kontakt, tako da će oni koji traže potpuno udaljenu poziciju verovatno biti razočarani. Međutim, oni koji su srećniji da rade u kancelariji pola radnog vremena, mogli bi ceniti hibridnu politiku kompanije, gdje zaposleni mogu izabrati da rade u kancelariji pet dana u sedmici.

Zum

Ako bi neko mogao da učini da politika rada na daljinu zaista funkcioniše, pomislili biste da bi to bila platforma za veb konferencije Zum. Pandemija je podigla kompaniju u visine, kada je odjednom imala jedinu stvar koju su svi željeli.

U januaru 2022. kompanija je objavila da će ubuduće zaposleni moći raditi potpuno udaljeno, hibridno ili u kancelariji.

Redit

Platforma društvenih medija je brzo postavila svoju politiku rada na daljinu, samo šest mjeseci nakon pandemije. U suštini, kompanija je zadovoljna što možete raditi s bilo kojeg mjesta, kod kuće, u kancelariji ili bilo gde između, piše Blic

Shopifi

Shopifi je vrlo otvoren za udaljene radnike – zapravo ih aktivno podstiče. Na stranici za zapošljavanje kompanija jasno je navedeno da promoviše fleksibilan rad i zbog mentalnog zdravlja svojih zaposlenih.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu