Politika

Ratna prošlost sudija i tužilaca BiH i dalje OBAVIJENA velom tajne

Visoki sudski i tužilački savjet BiH ima još deset dana vremena da uputi u proceduru zakonske izmjene koje bi, između ostalog, trebalo da se tiču utvrđivanja ratne prošlosti sudija i tužilaca BiH.

Ratna prošlost sudija i tužilaca BiH i dalje OBAVIJENA velom tajne
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Na to upozoravaju u Republičkom centru za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica RS, ističući da će u slučaju da VSTS to ne uradi, sam Centar predložiti poslaničkim klubovima u parlamentu BiH da  izmijene Zakon o VSTS kako bi se mogla preispitati ratna uloga sudija i tužilaca i njihova podobnost da obavljaju te funkcije.

Direktor Centra Milorad Kojić izjavio je za Srpskainfo da ne očekuje mnogo od postupka koje trenutno provodi Kancelarija disciplinskog tužioca, a koja provjerava da li su sudije i tužioci iznijeli tačne podatke prije stupanja na dužnosti.

-Međutim, u formularu koji su popunjavali sudije i tužioci nigdje nije traženo da navedu da li su prilikom svog postupanja tokom rata kršili međunarodno ratno i humanitarno pravo. Da je to traženo i da oni nisu to napisali, onda bi se smatralo da su dali netačne podatke i na osnovu toga bi se postupalo. U tom smislu i jeste veoma važno da se ide u izmjene samog zakona i pravilnika o disciplinskom tretiranju i to ne u smislu da li su dali tačan ili lažan podatak, već u smislu njihovih moralnih podobnosti da obavljaju sadašnje pozicije i da sude ili tuže za predmete ratnih zločina kaže Kojić.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

On podsjeća da je Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica RS dostavio pravosudnim institucijama više od hiljadu stranica dokaznog materijala u vezi sa ratnom prošlošću devet sudija i šest tužilaca u BiH i da to treba razmotriti.

-Imajući u vidu ovakve pravosudne institucije i određene lobije, bojim se da tu neće biti nekog epiloga. Jer, upravo ti lobiji su imali svoj uticaj prilikom imenovanja tih lica na pravosudne funkcije i bojim se da je taj lobi raširio korene i da ne dozvoljava da se u pravosudnim institucijama BiH provodi ono što je njihov zadatak. Zato postoji opravdan strah da će se to pokušati zataškati i da se neće postupati na pravi način – kaže Kojić.

Predsjednik VSTS Milan Tegeltija nije želio da se upušta u komentarisanje postupka koji trenutno vodi Kancelarija disciplinskog tužioca, jer je riječ o nezavisnom tijelu. On je, međutim, potvrdio da će VSTS predložiti određene zakonske izmene, ali ne u roku koji spominje Republički centar za istraživanje rata i ratnih zločina, već mjesec dana kasnije.

Foto D. Božić/RAS Srbija
Foto D. Božić/RAS Srbija

-Planiramo da taj posao završimo 30. juna i da prijedlog prvo pošaljemo u Brisel, da ocijeni da li je sve u skladu sa ranijim preporukama Evropske komisije i da li ima određenih sugestija. Nakon što se to vrati sa verifikacije iz Brisela, uputićemo u Savjet ministara, odnosno u parlamentarnu proceduru – rekao je Tegeltija, ne želeći da spekuliše o mogućim novim zakonskim rješenjima.

Istrage

Po saznanjima Srpskeinfo, Tužilaštvo BiH formiralo je predmet i tim koji bi trebalo da radi na provjeri ratnih biografija zaposlenih u pravosuđu BiH. Dokle se stiglo u istrazi – iz Tužilaštva BiH nam nije odgovoreno. I Kancelarija disciplinskog tužioca VSTS provodi svoju istragu, ali zbog ograničenja propisanih Zakonom o VSTS ne mogu da daju više informacija.

Prihvati notifikacije