Politika

Vučić poslije sastanka u Švedskoj "Da ne bude bilo kakve dileme, nećemo podržati članstvo Kosova u UN"

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, poslije sastanka sa ministrom spoljnih poslova Kraljevine Švedske Tobijasom Bilstremom, da su razgovarali i o situaciji na KiM i da je, da ne bi bilo nikakve dileme, ponovio stavove Srbije - nećemo podržati članstvo Kosova u UN.

Aleksandar Vučić
FOTO: MILOS MISKOV/ANADOLIJA

Govorili smo i o situaciji na KiM i ja sam ponovio, da ne bude bilo kakve dileme, stavove Srbije da Srbija ono što je rekla da će da ispuni, ali da neće da podrži članstvo Kosova u UN i specijalizovanim agencijama i institucijama UN. I da sam o tome jasno obavestio sve one koji učestvuju u pregovorima i drugu stanu, i Borelja, Lajčaka, Šolca, Makrona i Blinkena i sve na kugli zemaljskoj sa kojima smo razgovarali – naveo je Vučić.

Pročitajte još

Prenio je novinarima da je rekao gostu iz Švedske da je video da se stalno u medijima provlači jedan politički trik – kako je važno da Albanci krenu u proces formiranja ZSO, pa da valjda Srbija treba odmah da ispuni sve što im padne napamet, da stvari ne idu tako.

– Stvari idu ovako. Danas je 10 godina od Briselskog sporazuma. Vi formirate ZSO sa suštinskim ovlašćenjima, kada to uradite, a Srbija je uvijek svoju riječ držala, kao i posle Briselskog sporazumu i ubuduće će, Srbija će svoj dio posla da ispuni. Ali, nema igre oko toga, ima da ispunite to i tek kada to ispunite, mi ćemo da ispunjavamo onda naš dio – istakao je Vučić.

Kako je rekao, možda ćemo kao znak dobre volje nešto unilateralno da uradimo, ali to nema veze sa obavezom Prištine da u potpunosti ispuni ono što je dogovoreno.

– Pa, tek onda da mi radimo sve drugo, jer to je obaveza koja nije prihvaćena u februaru ili martu ove godine ili u novembru prošle godine, to je obaveza koja postoji od 19. aprila od 2013. godine – naglasio je Vučić.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu