Svijet

RIJEČ STRUČNJAKA Različite starosne grupe mogle bi dobiti DRUGAČIJE VAKCINE protiv korona virusa

Različite starosne grupe mogle bi dobiti različite vakcine protiv korona virusa, saopštili su stručnjaci iz Velike Britanije.

RIJEČ STRUČNJAKA Različite starosne grupe mogle bi dobiti DRUGAČIJE VAKCINE protiv korona virusa
FOTO: SHUTTERSTOCK

David Salisburi, bivši radnik Ministarstva zdravlja Velike Britanije, rekao je da su sva daljnja ispitivanja veoma važna. Istakao je kako je vrlo vjerovatno da postoje određene razlike u efikasnosti vakcina,piše Klix.

– Budući da je na raspolaganju više vakcina, mislim da bi nadležni trebali razmišljati o tome koja bi vakcine mogla biti najbolja za koju populaciju. To nije neobično – u Velikoj Britaniji dajemo tri vrste vakcine protiv gripe: djeci, mladima i starijima. To radimo jer znamo da različite vakcine bolje funkcionišu na različitim dobnim grupama – rekao je Salisburi.

Stručnjak za vakcine na Univerzitetu u Bristolu Adam Fin pozvao je na oprez u poređenju vakcina.

– Ako postoje razlike, možda su posljedica slučajnosti ili su nastale zbog načina na koji je sprovedeno određeno istraživanje. Imamo dokaze da ove tri vakcine djeluju na prevenciji bolesti, ali još nije utvrđeno koje će od njih najbolje djelovati kod starijih osoba, tj. da li će postojati neke razlike – kaže Fin.