Društvo

Roditelji osnovaca na muci: Žele produženi boravak u školi i tokom raspusta

Ljetni raspust za djecu je prava uživancija, ali zato roditeljima mlađih osnovaca donosi veliku brigu: kome ostaviti dijete na čuvanje, jer produženi boravak u školi ne radi do septembra.

učenici na putu do škole
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Upravo je produženi boravak u osnovnim školama pokrenut kako bi učenici do trećeg razreda bili pod nadzorom stručnih osoba, dok su im roditelji na poslu.

Međutim, sa završetkom nastave zatvara se i produženi, pa zaposleni roditelji moraju da se snalaze. Ko god može, djecu ostavlja na čuvanje kod bake i djede, ali oni koji nemaju pomoć rodbine kombinuju se kako znaju. 

– Muž i ja imamo takve poslove da, srećom, možemo da radimo od kuće, pa se kombinujemo preko raspusta tako da uvijek jedno od nas ostane sa djetetom. Ali, ni to nije uvijek jednostavno jer ima dana kada je prisustvo na poslu obavezno. Mnogo bi nam bilo lakše da produženi boravak u školi, u kojem inače boravi, radi i preko raspusta – priča majka iz Banjaluke, čije dijete je sad završilo prvi razred.

Savjet roditelja da pokrene inicijativu

Posljednji zvanični podaci kažu da se produženi boravak organizuje u 114 osnovnih škola u Srpskoj, za više od 9.600 učenika.

Ne čudi onda što tokom raspusta vlada navala za upis u neki od privatnih produženih boravaka. Ipak, ta usluga košta od 250 do čak 350 maraka mjesečno, pa ne mogu svi da je priušte, čak ni ako je riječ o “samo” dva mjeseca raspusta.

Ima li mogućnosti i sluha da škole roditeljima izađu u susret tokom raspusta? Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola regije Banjaluka, Miroslav Popržen, ovu ideju smatra dobrom, te poziva Savjet roditelja da pokrene takvu inicijativu. 

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

– Mogla bi se pokrenuti inicijativa prema Ministarstvu prosvjete i kulture RS, da se nađe nekakav model za rad produženog boravka tokom jula i avgusta, jer za vrijeme raspusta u produženom ne bi bio veliki broj đaka kao tokom školske godine. Možda u ljetnim mjesecima da se uspostavi dežurstvo, da se radnici mijenjaju, da se pokuša napraviti lijep kompromis kojim bi bila zadovoljna i jedna i druga strana – kaže Popržen, uz napomenu da je škola javna ustanova koja je otvorena i tokom ljeta.

Na pitanje da li će o ovoj temi biti riječi na Aktivu direktora, Popržen poručuje da je ipak “najbolje da Savjet roditelja pokrene to pitanje”.

Zakon vezuje ruke

Saša Živanović, direktor OŠ “Radoje Domanović” iz Osječana Gornjih, koja takođe ima produženi boravak, podsjeća da je i tokom raspusta škola otvorena, ali dodaje da zakonski nije regulisano da tada može raditi produženi boravak.

Pročitajte još

Isti odgovor stiže i iz resornog ministarstva. Napominju da je Zakonom o osnovnom vaspitanju i obrazovanju definisano da se produženi boravak organizuje u školi prije i/ili nakon završetka nastave. Produženi boravak podrazumijeva podršku učenicima u ostvarivanju planiranih ishoda učenja kroz jezičko-komunikacijske, matematičko-logičke, socio-emocionalne, umjetničke i fizičko-zdravstvene aktivnosti.

– Istim zakonom definisano je da se rad u produženom boravku realizuje na osnovu programa produženog boravka i pod rukovodstvom voditelja produženog boravka, kao i da su programom produženog boravka predviđena sljedeća područja: podrška učenicima u učenju, slobodne aktivnosti i aktivan i pasivan odmor. U skladu s navedenim, voditelji produženog boravka angažovani su za pružanje podrške učenicima prije i/ili poslije nastave, samo u toku trajanja nastavne godine u osnovnim školama. S tim u vezi nije planirano dodatno angažovanje voditelja produženog boravka u toku ljetnjeg raspusta – poručili su iz Ministarstva prosvjete.

Ministarstvo inače snosi troškove plata i naknada radnika angažovanih u proširenom programu, a voditelji produženog boravka od prošle godine zapošljavaju se na neodređeno.

Navala kod privatnika

Vlasnici privatnih produženih boravaka u Banjaluci svjedoče da su već od kraja školske godine počeli da im se javljaju brojni roditelji, i to ne samo neposredno iz naselja, već i iz drugih dijelova grada. 

– Imamo upisane dece koja inače idu u državni produženi, ali roditelji sada nemaju opciju gde da ih ostave. Imamo raspored aktivnosti, deca kvalitetno provode vreme, ali trenutno odmaramo od škole, idemo u šetnje, na izlete, u park, bisokop, organizujemo kreativne radionice. Tek od avgusta polako počinjemo sa pripremama za školu – priča vlasnica boravka na Starčevici, Nikolina Rakić.

U još jednom privatnom produženom boravku u banjalučkom naselju Borik navode da tokom ljeta imaju veći odziv djece iz svih dijelova grada. Najčešće je riječ o predškolcima, te djeci prvog i drugog razreda. 

– Koristimo lijepo vreme da idemo napolje, djeca imaju slobodne aktivnosti, a malo ponavljamo i školski sadržaj – kaže Kristina Trivan.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu