Kultura

Rok Partenon (51): Luiza Čikone Madona (VIDEO)

Amerikanka italijanskog porijekla Luiza Čikone rođena je 16. avgusta 1959. godine Ročesteru, blizu Detroita.

Madona pozira
FOTO: JASON SZENES/EPA

Preselila se u Njujork da studira glumu i savremeni ples.

Na studijama je upoznala Dana Gilroja, s kojim je oformila bend “The Breakfast Club”, u kojem je počela pjevačku karijeru. S novim momkom Sivom Brejom 1980. napravila je novi bend “Emenon”, koji nije imao neki naročit uspjeh.

Bez posla i prave prilike, lutala je Njujorkom i preživljavala hraneći se kokicama. Prihvatila je ulogu u polupornografskom filmu Stefana Jona Levickog “Sigurna žrtva”, koji je još više vukao njenu mladalačku karijeru ka dnu. Međutim, imala je sreće da 1983. godine njeni demo-snimci zapadnu za oko superstaru Majklu Džeksonu, koji joj je omogućio da snimi solo album “Madona”.

Promjena imena i imidža potpuno je uspjela i debi album se prodao u nevjerovatnom tiražu od tri miliona primjeraka.

Sljedeći album “Like a Virgin” pretvara Madonu u obožavanu pop ikonu širom svijeta.

Nastupi na “Live Aidu” i uloga u kultnom filmu “Očajnički tražeći Suzan” pretvaraju je u fetiš nove ženstvenosti. Kontroverzna igra s katoličkim simbolima uspijeva do te mjere da Madona postaje neka vrsta svetice popularne kulture, ikone o kojoj se pišu velike studije.

Paralelno teku njena glumačka i muzička karijera, a projekti poput “Like a Prayer”, “Erotike” i foto-albuma “Seks” definišu je kao najseksepilniju estradnu zvijezdu planete. Uspješnije uloge ostvaruje u filmovima “Dik Trejsi” i “Evita”.

Burne romanse i neuspješne veze sa Šonom Penom, Vorenom Bitijem i Karlosom Leonom donose joj titulu kraljice kratkih veza. S posljednjim ima ćerku Lurd, a bila je u braku s rediteljem Gajom Ričijem.

Album “Muzika” predstavlja je kao velemajstora plesne muzike, što je oduvijek i bila. Njene turneje performansi su vrhunac profesionalizma u šou-biznisu i predstavljaju kategoriju za sebe. Način na koji Madona glumi, pjeva, igra, stilizuje svijet oko sebe i promoviše ideju globalne ljubavi je apsolutno jedinstven na početku XXI vijeka.

U modernoj pop MTV mitologiji Madona zaista predstavlja božanstvo. Madona je prvi veliki MTV seks simbol, a potom su došle Šakira, Bijonse, Rijana i Lejdi Gaga. Zgodne djevojke su polako, ali sigurno ubijale rokenrol kao kulturu pobune. Njihove ispovijesti sa plesnih podijuma i raspršena svjetlost disko kugli, pojačane moćnim satelitsko medijskim gigantom MTV-jem, učinile su rokenrolere previše običnim.

“Materijalne djevojke” poput Madone od rokera više ne traže buntovnost, kultnu seksualnost i uzbudljivost, već veliki konto u banci.

(Nastaviće se)

Raniji tekstovi:

Rok Partenon (41): Bespolno biće

Rok Partenon (42): Pop androgin (VIDEO)

Rok Partenon (43): Bouvijevi zadnji dani (VIDEO)

Rok Partenon (44): Pankeri (VIDEO)

Rok Partenon (45): Rege i Novi talas (VIDEO)

Rok Partenon (46): Moj život u šumi duhova (VIDEO)

Rok Partenon (47): Gotik rok (VIDEO)

Rok Partenon (48): Drakula kao inspiracija (VIDEO)

Rok Partenon (49): MTV ubija rokenrol

Rok Partenon (50): MTV ideologija (VIDEO)

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije