Kultura

Rok Partenon (49): MTV ubija rokenrol

Božanski zanos nove energije, nove utopije, rokenrol, sludio je pedesetih i šezdesetih godina XX vijeka milione mladih širom svijeta i ozbiljno počeo da ugrožava stari model svijeta.

dodjela MTV nagrada
FOTO: JONAS EKSTROMER/EPA

Zakulisni umovi, tajni vladari svijeta, elite koje nisu mogle da podnesu toliku objavu slobode rok muzike, izveli su neku vrstu metafizičkog puča.

Bog novac je bio taj koji se prvi suprotstavio dionizijskoj energiji rok posvećenika, jednostavno tako što se upleo u samu srž roka. S jedne strane, slavni rok muzičari postali su mašine za pravljenje novca, pa je njihova sakralna karizma jednostavno protumačena i unižena kao marketinška strategija velikih disko kuća (vidjeti o tome kod Simona Frita u “Sociologiji roka”). S druge strane, novac se ispriječio između idola i publike. Publika je bila prinuđena da kupuje ploče, karte, relikvije rok idola.

Konačno je igra s novcem prerasla u veliku rok industriju kada se pojavljuje veliki demon MTV, i obrušava svu “duhovnost” izvorne rok energije. U eseju “Roll over Avgustin” Svetislav Basara kaže slično: “Uvodeći rok na radio i TV, biznismeni su definitivno – naizgled šireći ga – zauvijek upropastili rok kao mogućnost drugačijeg življenja. Samo marginalne grupe kakve su bile hipi rokeri, mnogo ranije hrišćani, mogu svijet da promijene radikalno. Ali, ušavši u lavirinte vertikalne komunikacije, rokeri su od marginalaca preobraženi u elitu i stara priča se ponovila, sve je s obje strane postalo šou”.

Svetislav Basara
FOTO: VLADIMIR ŽIVOJINOVIĆ / RAS SRBIJA
Svetislav Basara

Rok utopija se jednostavno izgubila pred palatom trgovaca i pred njihovim božanstvom novcem. Paradoksalno, baš kao što je Hrist na trgu nasrnuo na trgovce, pa je od njih odmah potom dobio hljeba i vina, istu priču ponavljali su i pominjani velikani roka. Moderni trgovci, eksponenti Boga novca, poznaju veliku tajnu biznisa – onaj ko te najviše napada može ti donijeti najveću zaradu! Isto onoliko koliko su stari trgovci zaradili na Hristu i njegovoj pobuni protiv njih, pretvarajući njegovu metafizičku ideju (hrišćanstvo) u mašinu za sticanje novca (Krstaški ratovi i vitezovi Templari bili su instrumentalno oruđe transmisije sakralnog u materijalno), toliko su i moderni trgovci zaradili na metafizici roka.

Šta je, u stvari, bilo to što je mlade ljude nagnalo da sanjaju rok utopiju? Upravo jednostavnost poruka koje su se mogle čuti iz usta rok idola! Velike zvijezde rok muzike pjevale su o slobodnoj ljubavi, o zemlji bez granica, o jednakosti rasa, polova, ideologija, o individualnosti talenata i, iznad svega, o preziru prema novcu i materijalnom svijetu, te sljedstveno tome obožavanju nekog drugog “duhovnog” nematerijalnog svijeta.

Eksplozija samosvijesti kod mladih ljudi dovela je do toga da oni iznad svega žele kontakt sa svojim davno izgubljenim “nebeskim bićem”. Kontakt s Bogom mogao se sredinom šezdesetih doživjeti na nov način, uz pomoć “seksa, droge i rokenrola”

(Nastaviće se)

Raniji tekstovi:

Rok Partenon (31): Mračno nasljeđe (VIDEO)

Rok Partenon (32): Džimi Pejdž, okultista na gitari (VIDEO)

Rok Partenon (33): Pejdž i Krouli (VIDEO)

Rok Partenon (34): Pomodni satanizam (VIDEO)

Rok Partenon (35): Kenet Anger (VIDEO)

Rok Partenon (36): Dejvid Bouvi, okultni pop-rok performans

Rok Partenon (37): Čovjek koji je pao na Zemlju (VIDEO)

Rok Partenon (38): Interes za onostrano (VIDEO)

Rok Partenon (39): Inspirisani Crnim suncem

Rok Partenon (40): Bijeg iz Njujorka

Rok Partenon (41): Bespolno biće

Rok Partenon (42): Pop androgin (VIDEO)

Rok Partenon (43): Bouvijevi zadnji dani (VIDEO)

Rok Partenon (44): Pankeri (VIDEO)

Rok Partenon (45): Rege i Novi talas (VIDEO)

Rok Partenon (46): Moj život u šumi duhova (VIDEO)

Rok Partenon (47): Gotik rok (VIDEO)

Rok Partenon (48): Drakula kao inspiracija (VIDEO)

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu