Kultura

Rok Partenon (47): Gotik rok (VIDEO)

Iz novog romantizma izrodio se gotik rok i dizajnirani kult darkera, sa svojim predstavnicima Suzi and the Banches, Bauhaus, Kult... 

koncert Bauhausa 2006. godine
FOTO: PEDRO FIGUEIDERO-FLICKR/WIKIPEDIA

Kada je knjiga An Rajs “Intervju s vampirom” postala globalni megahit mnogi su tek tada shvatili da treba da se ozbiljnije pozabave kulturološkim aspektima pojave zvane vampirizam.

U zemljama visoko razvijenog kapitalističkog društva ovaj kult je veoma razvijen u paralelnim supkulturnim i kontrakulturnim andergraund svjetovima. On ima utočište u skrivenom miljeu fetišizovanih poklonika pop umjetnosti, strasnim obožavaocima tamne strane ljudske prirode, koje često definišu kao darkere ili nove Gote.

Ulični stil novih Gota, koji se kao svojevrsna ideologija pojavio sredinom osamdesetih godina s modom koju su lansirale grupe kao “Siouxsie and the Banshees” i “Sisters of Mercy”, značio je vidljivu objavu novog vampirizma. Oni su se oblačili u crno, stavljali gomilu pudera na lice i farbali kosu u drečave boje, a najradikalniji su čak pili i krv. U studiji Teda Polemusa “Ulični stilovi” novi Goti se pominju kao jedini legitimni nasljednici pankera.

Novi Goti su obožavaoci horora kao umjetničkog žanra. Ime im je nastalo u slavu čuvenog književnog pravca s kraja XIX vijeka zvanog gotski roman, čiji su veliki autori bili Brem Stoker, Meri Šeli, Valpol, Luis i drugi. Omiljeni pisac svakako bi im mogao biti mračni Lafkraft. Tajanstveni zamkovi u magli, žrtvovanja na oltaru, okultističke i spiritističke seanse, prizivanje duhova i izazivanje samog đavola, jesu neprekidna inspiracija novih Gota.

Mnogi darkeri su često destruktivno orijentisani prema svijetu koji ih okružuje, ali i prema samima sebi. Za njih se vezuju i priče o klubovima samoubica čiji pripadnici ritualno žrtvuju svoj život. Bizarni satanistički kultovi regrutuju članove za svoje uvrnute ciljeve, baš iz redova novih Gota. Na žurkama koje oni priređuju sluša se raznovrsna muzika – od “Krempsa”, preko “Blek sabata”, Alisa Kupera, “Džoj divižna”, “Bauhausa”, “Zodiak Mindvarpa”, “Kalta”, “Sisters of Mercy”, “The Cure”, pa do Nika Kejva.

Goti prosto obožavaju sve filmove s Drakulom i vampirima, “Roki horor filmski šou”, kao i serije “Porodica Adams” ili “Munsteri”. Čitav talas tech noir filmova u posljednjih nekoliko godina ikonografiju duguje novim Gotima. To su filmovi “Betmen”, “Blejd raner”, “Grad tame”, “Vrana…

(Nastaviće se)

Raniji tekstovi:

Rok Partenon (31): Mračno nasljeđe (VIDEO)

Rok Partenon (32): Džimi Pejdž, okultista na gitari (VIDEO)

Rok Partenon (33): Pejdž i Krouli (VIDEO)

Rok Partenon (34): Pomodni satanizam (VIDEO)

Rok Partenon (35): Kenet Anger (VIDEO)

Rok Partenon (36): Dejvid Bouvi, okultni pop-rok performans

Rok Partenon (37): Čovjek koji je pao na Zemlju (VIDEO)

Rok Partenon (38): Interes za onostrano (VIDEO)

Rok Partenon (39): Inspirisani Crnim suncem

Rok Partenon (40): Bijeg iz Njujorka

Rok Partenon (41): Bespolno biće

Rok Partenon (42): Pop androgin (VIDEO)

Rok Partenon (43): Bouvijevi zadnji dani (VIDEO)

Rok Partenon (44): Pankeri (VIDEO)

Rok Partenon (45): Rege i Novi talas (VIDEO)

Rok Partenon (46): Moj život u šumi duhova (VIDEO)

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu