Svijet

RUSIJA BIJESNA zbog poteza Turske i Ukrajine "Niko nas nije obavijestio o povratku oficira iz Azovstalja sa Zelenskim" (FOTO)

Povratak ukrajinskih komandanata odreda Azov iz Turske u Ukrajinu predstavlja kršenje uslova postojećih sporazuma, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Dmitrij Peskov
FOTO: VALERIY SHARIFULIN/SPUTNIK/KREMLIN POOL

 Povratak oficira Azova iz Turske u Ukrajinu nije ništa drugo nego direktno kršenje uslova postojećih sporazuma. Štaviše, u ovom slučaju, uslove su prekršile i ukrajinska i turska strana – naglasio je Peskov za RIA Novosti.

Prema sporazumu, predviđeno je da ukrajinski oficiri koji su branili fabriku Azovstalj u Mariupolju, ostanu u Turskoj do okončanja sukoba, precizirao je Peskov.

“Turska je bila prinuđena na ovo”

On je napomenuo da niko nije obavijestio Rusiju o prebacivanju militanata.

https://www.instagram.com/zelenskiy_official/?utm_source=ig_embed&ig_rid=440f999b-333f-4f71-993d-d6457faa1b69

Peskov tvrdi da je Turska ”bila prinuđena na ovaj korak u pozadini neuspjeha Oružanih snaga Ukrajine u kontraofanzivi, kao i uoči samita NATO u Viljnusu”.

– Ankara zauzvrat pokazuje solidarnost sa članicama Alijanse, Rusija to odlično razumije – dodao je Peskov.

Pročitajte još

Među oficirima su Denis Prokopenko, Sergej Volinski, Svjatoslav Palamar, Denis Šleha i Oleh Homenko, rekao je Zelenski.

Ranije se očekivalo da ostanu u Turskoj do kraja rata Rusije protiv Ukrajine.

Ukrajina je u septembru postigla dogovor o oslobađanju 215 vojnika koje su Rusi zarobili u Azovstalju. U toj razmjeni Rusija je primila ukrajinskog političara i Putinovog porodičnog prijatelja Viktora Medvedčuka, kao i 55 ruskih ratnih zarobljenika.

Azovstalj je postao simbol ukrajinskog otpora na početku ruske invazije. Opsada Marijupolja trajala je do kraja maja 2022. godine, podsjeća kijevski portal.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu