Biznis

SAD i Kina su lideri na svjetskoj listi brendova: Evropa je na samo dva mjesta u prvih 20 i OBA DOLAZE IZ NJEMAČKE

Američke kompanije dominiraju na globalnoj listi 20 najboljih, a na kojoj se nalaze samo dva preduzeća iz jedne evropske zemlje.

amazon ilustracija
FOTO: CHRISTOPHER NEUNDORF/EPA

Amazon je krunisan kao najveći svjetski brend 2023. godine, sa procjenjenom vrijednošću od 299,28 milijardi dolara (273,49 milijardi evra) uprkos padu od 51 milijardu dolara tokom prošle godine.

U studiji koju je objavila agencija za finansijsku analizu TradingPedia, gigant e-trgovine popeo se na rang listi i preskočio prošlogodišnjeg najboljeg Epl, koji je izgubio 16% svoje vrijednosti (297,51 milijardu dolara). Gugl se našao na trećem mjestu, povećavši svoju vrijednost za skoro 18 milijardi dolara od prošle godine i dostigao je 231,38 milijardi dolara.

SAD su ubjedljivo najzastupljenija zemlja u prvih 20 na rang listi. Najveća firma, a koja nije američka kompanija je južnokorejska tehnološka kompanija Samsung, koja je na šestom mjestu sa 99,66 milijardi dolara.

Pročitajte još

Evropa je na samo dva mjesta u prvih 20, u oba slučaja zahvaljujući Njemačkoj: vrijednost Dojče Telekoma od 62,93 milijarde dolara stavila ga je na 11. mjesto, dok je kompanija za luksuzna vozila Mercedes-Benz 16. sa 58,8 milijardi dolara. Čini se da je vrlo malo zemalja u stanju da proizvede velike brendove u bilo kojoj količini, navodi TradingPedia.

Otkriveno je da postoji samo 20 nacija sa više od tri brenda u prvih 500: SAD, Južna Koreja, Kina, Nemačka, Japan, Velika Britanija, Saudijska Arabija, Indija, Francuska, Kanada, Italija, Španija, Švedska, Rusija, UAE, Australija, Švajcarska, Singapur, Brazil i Holandija.

SAD i Kina su jasni lideri na svjetskoj sceni, sa 202 odnosno 79 od 500 najboljih brendova. Kada pogledamo prvih 100, više od polovine (53) je iz SAD, a 22 iz Kine.

Njemačka ima sedam brendova u prvih 100, a slijede Japan sa šest, Južna Koreja sa četiri i Velika Britanija sa tri.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije