Kolumne

Samo funkcije su vječne

Niko se tako grubo nije narugao vlastitom sloganu kao sada već bivši funkcioneri DNS.

Slobodan Popadić
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Pojedinci, koji su na Predsjedništvu stranke, bili dio jednoglasne odluke da partija izađe iz vlasti na nivou Srpske i BiH, za samo nekoliko dana zaboravili su na ono „riječ je riječ“.

Nevjerovatno kreativnim izgovorima da „to nije stranka u koju su oni ušli“ ili da su odluke Predsjedništva „bile iznuđene“ pokrili su svoje ponašanje po principu – funkcije su vječne, stranke su prolazne.

Pričamo o pojedincima poput zajapurenog Darka Banjca, čija je jedina politička kvalifikacija to da se po slavama slika sa Miloradom Dodikom. Ili, o Ognjenu Tadiću koji je isuviše na nivou, „prepametan“ da bi se pojavljivao u javnosti, pa umjesto toga, uz lampu piše sitna pisma članovima strake u kojima iznosi vizije preporoda DNS. Kao i svake stranke u kojoj je do sada bio.

Niko njima ne spori pravo na mišljenje, ali kada organi partije donesu odluku, ona se mora poštovati.

Naravno da u ovakvoj partiji ni predsjednik nije cvjećka. Nenad Nešić bio je, takođe, dio konsenzusa u Predsjedništvu DNS kada su lokalnim odborima date odriješene ruke da odluče sa kim će u koaliciju. A onda, dva dana pred izbore preokret – poziva birače da glasaju za opoziciju.

Drugo, ministar saobraćaja Đorđe Popović, odbjegli predsjednik banjalučkog odbora Borivoj Obradvić, kao i brojni drugi „papci“, bili su upravo njegov izbor.

Pročitajte još

Za razliku od funkcionera, odluka običnog članstva DNS da promijeni dres, može se i razumjeti. Ljudi ucijenjeni platom, egzistencijom porodice, nemaju luksuz da pokazuju mišiće i obraz. Već su poniženi jednom, kada su morali u partiji zarad posla, tako da im knjižica nove boje ne znači apsolutno ništa.

Šta će ostati od DNS? Osim Nešića, ostaće oni koji imaju luksuz da do idućih izbora ne zavise od vlasti, plate i funkcije. Ostaće i glasači kojima je odavno dosta poniženja od strane SNSD.

Biće još podjela. Očigledno je da su 62.000 glasova DNS na lokalnim izborima i dalje previše za nekoga ko vuče konce, i da ih još treba sasjeći. Ali, to što ostane, biće zdravo tkivo DNS, spemno da postane dio opozicionog saveza stranaka.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije