Politika

Šarović traži reakciju nadležnih “Stop izgradnji minihidrocentrala na našim rijekama”

I Republika Srpska treba dići glas i konačno stati u kraj štetnoj gradnji minihidrocentrala, izjavio je Mirko Šarović, predsjednik Srpske demokratske stranke nakon što je juče Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, nakon uporne borbe i insistiranja građana i aktivista,  zabranio izgradnju mini hidroelektrana snage 10 megavata.

Šarović traži reakciju nadležnih “Stop izgradnji minihidrocentrala na našim rijekama”
FOTO: SDS

Ovo je odličan potez, jer je izgradnja MHE na našim rijekama mala korist za pojedinca ali velika šteta za okolinu koja se godinama devastira. Uništavaju se riječni ekosistemi, poguban je uticaj na kompletan biljni i životinjski svijet u neposrednoj okolini, naglasio je Šarović.

Pročitajte još

Uz sve ovo, kaže on, iskustvo u Republici Srpskoj govori da projekti izgradnje mini hidrocentrala idu preko leđa građana koji svakog mjeseca uz račun za električnu energiju plate i podsticaje za obnovljive izvore energije.

– Sve su jasnije zloupotrebe i korupcija u ovoj oblasti, posebno u korištenju ovih sredstava. Ovakvu praksu izdavanja dozvola za MHE kao kod nas nema niko u Evropi. Pokreti za zaustavljanje izgradnji mini hidrocentrala sve više jačaju u regionu Zapadnog Balkana. Vrijeme je da se i u Republici Srpskoj digne glas i kaže stop ovoj višestruko štetnoj praksi, koju vlast, iako je kroz izmjene zakonske regulative imala priliku, nikada nije htjela prekinuti – zaključio je predsjednik SDS.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu