Magazin

SAVJET VRIJEDAN ZLATA Jednostavna noćna navika može da zaustavi kondenzaciju i stvaranje vlage na prozorima

Tokom hladnih dana lako je uočiti ovu neželjenu promjenu – kondenzaciju na prozorima i staklenim vratima. Pojavljuje se tanak sloj vode jer se topli vazduh iznutra susreće sa hladnim vazduhom spolja.

Srce nacrtano na prozoru
FOTO: VEČERNJI LIST/YOUTUBE/SCREENSHOT

Međutim, postoji nekoliko načina da zaustavite kondenzaciju i moguće stvaranje buđi, a samim tim i pojavu niza zdravstvenih tegoba. Jedan od načina je da ostavite zavjese otvorene.

Zatvorene zavjese su odlične u sprječavanju promaje, ali sprječavaju i zagrijavanje prozorskog stakla centralnim grijanjem. Ovo čini staklo hladnijim nego što bi moglo da postane, što dovodi do kondenzacije. Zato će otvorene zavjese omogućiti da temperatura stakla bude sličnija sobnoj, kako se ne bi stvarala kondenzacija – ističu za Miror stručnjaci.

Ako ne možete da držite zavjese otvorene, stručnjaci savjetuju da se odlučite za tanje zavjese ili čak malo spustite roletne.

Pročitajte još

Trik protiv kondenzacije

Još jedan trik koji su dijelili je da prozore drže otvorenim noću ako je moguće.

– Topli vazduh koji ljudi izdišu dok spavaju povećava vlažnost. Vlažan vazduh nema gdje da ode kada su prozori zatvoreni, pa se pretvara u kondenzaciju. Ako ih otvorite, čak i samo malo znači da topli vazduh može da izađe umjesto da se formira u kondenzaciju, objasnili su.

Ako ne podnosite otvorene prozore, druga opcija je da grijanje bude stalno uključeno, ali na niskoj temperaturi. Ovo zaustavlja ekstremne poraste i padove temperature.

– Prvo, smanjenje temperature pri isključenju grijanja čini prozore hladnim. Tada naglo povećanje pri uključivanju grijanja brzo zagrijeva vazduh, ali ne i staklo, pa se stvara kondenzacija. Održavanje grijanja uključenim sve vreme, ali na nižoj temperaturi, sprječava hlađenje stakla i sprječava stvaranje kondenzacije, objasnili su, a prenosi 24sata.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije