Banjaluka

SAVJETI O PRAVILNOJ ISHRANI Dom zdravlja Banjaluka uveo novinu u radu

Dom zdravlja u Banjaluci uveo je novinu u svoj rad kroz savjetovalište, koje omogućava da građani stariji od 18 godina dobiju informacije o pravilnoj ishranu kako bi smanjli mogućnost nastanka pojedinih bolesti.

SAVJETI O PRAVILNOJ ISHRANI Dom zdravlja Banjaluka uveo novinu u radu
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Savjetovalište za pravilnu ishranu radi u sklopu Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja i dostupno je građanima od početka ove sedmice.

Prema informacijama iz ove ustanove, jedna od ciljeva savjetovališta je rad sa osobama koje žele da promijene svoje navike u ishrani i na taj način smanje rizik za nastanak bolesti.

Drugi je pružanje medicinske nutritivne terapije bolesnih stanja kao što su gojaznost, pothranjenost, maligna oboljenja, giht, stanja poslije operativnih zahvata u digestivnom traktu, Kronove bolesti i mnoge druge – saopšteno je iz ove Ustanove.

Objasnili su da se pregled sastoji od procjene stanja uhranjenosti, ispitivanja prehrambenih navika, procjene metaboličkih poremećaja, davanja smjernica sa planom ishrane i praćenja postignutih efekata putem kontrolnih pregleda.

– U svrhu što boljeg i kvalitetnijeg pružanja naših usluga budućim korisnicima savjetovališta za pravilnu ishranu predlažemo da na predgled donesu rezultate laboratorijskih analiza krvi i urina rađene u posljednjih 6 mjeseci. Ako korisnici usluga savjetovališta imaju i drugih zdravstvenih problema, potrebno je donijeti i prateću medicinsku dokumentaciju o tome – naveli su Domu zdravlja.

Napomenuli su da pregledi spadaju u komercijalne usluge Doma zdravlja i da za zakazivanje pregleda nije potreban uput doktora druge specijalnosti.

Akcija „Za tvoje dobro“

Prema posljednjim podacima, u sklopu preventivnih zdravstvenih pregleda koje provodi Dom zdravlja do sada je pregledano oko 1.000 stanovnika na području Banjaluke u 6 mjesnih zajednica. Akciju „Za tvoje dobro“ sprovode Grad i Dom zdravlja od 6. oktobra, a cilj projekta je prevencija i rano otkrivanje bolesti, sa posebnim osvrtom na maligna oboljenja.

Za narednu godinu, za ovu akciju već je pripremljen plan pregleda. Grad je budžetom planirao oko 600.000 KM za nastavak projekta.