Zabava

KLJUČNA ZA RAZVOJ Evo kako ishrana utiče na mentalno zdravlje djece

Zdrava ishrana je ključna za razvoj, rast i hormonski status organizma.

KLJUČNA ZA RAZVOJ Evo kako ishrana utiče na mentalno zdravlje djece
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

Povećan unos voća i povrća povezan je sa boljim mentalnim zdravljem kod djece, prema najnovijoj studiji obavljenoj u Velikoj Britaniji.

– Veza između ishrane i mentalnog zdravlja kod djece i odraslih nije u potpunosti razjašnjena, dok se odnos ishrane i fizičkog zdravlja prilično jasno razumije – ističu autori studije.

Naučnici su tokom studije analizirali su 7.570 srednjoškolaca i 1.253 mališana u osnovnoj školi. Pokazali veliku povezanost između ishrane i mentalnog zdravlja kod starije djece, dok se veza kod mlađe nije naročito pokazala, vjerovatno zbog malog uzorka.

Pročitajte još

Ispostavilo se da pet ili više porcija voća ili povrća znatno utiče na mentalno zdravlje u odnosu na 3-4 ili 1-2 porcije. Djeca koja su imala pet i više zdravih obroka imala su bolji rezultat mentalnog zdravlja za 3,73. Pored toga, ispostavilo se da djeca koja ne doručkuju i ona koja piju energetska pića imaju rezultat za 2,73 i 3,14 jedinica. Djeca koja su od kuće nosila ručak takođe su imala bolje rezultate.

– Zdrava ishrana je ključna za razvoj, rast i hormonski status organizma, sa direktnim efektima na biološke procese, poput oksidativnih, zapaljenskih, ali i na imunitet i rad mozga – ističu autori studije. Dodali su, takođe, da nezdrava hrana uzrokuje zapaljenja, otežanu borbu sa depresijom. Ispostavilo se da nedovoljan unos magnezijuma, folata i cinka ima vezu sa depresijom, dok se manjak n-3 masnih kiselina povezuje sa anksioznošću, piše Magazin Novosti.

Prihvati notifikacije