Društvo

SKUPLJA HRANA, REŽIJE, ZDRAVSTVO U januaru cijene u prosjeku više za jedan odsto

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u BiH, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u januaru u prosjeku su više za jedan odsto u odnosu na prethodni mjesec, objavila je Agencija za statistiku BiH.

SKUPLJA HRANA, REŽIJE, ZDRAVSTVO U januaru cijene u prosjeku više za jedan odsto
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Hrana i bezalkoholna pića u januaru u prosjeku su skuplji za 2,3 odsto u odnosu na decembar prošle godine, alkoholna pića i duvan za 0,3 odsto, stanovanje i režijski troškovi za jedan odsto, a namještaj i aparati za domaćinstvo za 0,4 odsto.

Zdravstvo je u prosjeku skuplje za 0,3 odsto, prevoz za 0,8 odsto, komunikacije za 0,4 odsto, rekreacija i kultura za 2,3 odsto, restorani i hoteli za 1,4 odsto, a ostala dobra i usluge za 0,9 odsto.

Pročitajte još

Odjeća i obuća su u januaru u prosjeku jeftiniji za 7,3 odsto u odnosu na prethodni mjesec.

Nivo cijena u januaru u BiH, u odnosu na isti mjesec prethodne godine viši je za sedam odsto.

U januaru ove, u odnosu na isti mjesec prošle godine, hrana i bezalkoholna pića u prosjeku su skuplji za 11,9 odsto, alkoholna pića i duvan za 0,5 odsto, stanovanje i režijski troškovi za 6,1 odsto, a namještaj, aparati za domaćinstvo i redovno održavanje kuće za 3,5 odsto.

Zdravstvo je u prosjeku skuplje za 0,9 odsto, prevoz za 13,7 odsto, komunikacije za 0,2 odsto, rekreacija i kultura za 4,1 odsto, obrazovanje za 0,2 odsto, restorani i hoteli za 4,5 odsto, te ostala dobra i usluge za 2,3 odsto.

Prosječni pad cijena zabilježen je kod odjeće i obuće i to za 7,6 odsto.

Prihvati notifikacije