Svijet

SKUPO NAS KOŠTALA LJETOVANJA Stručnjak ističe da su turisti krivi za DRUGI TALAS KORONE

"Masovni pokret" evropskih turista riješenih da se opuste nakon ukidanja blokada ovog ljeta je u velikoj mjeri krivac za drugi talas korona virusa u Evropi, rekao je zdravstveni stručnjak za Euronjuz.

SKUPO NAS KOŠTALA LJETOVANJA Stručnjak ističe da su turisti krivi za DRUGI TALAS KORONE
FOTO: FELIPE TRUEBA/EPA

Svako ko se vozio auto-putevima u Francuskoj u avgustu vidio je kolone holandskih karavana koji se kreću prema jugu, skoro kao migracija životinja u Africi – rekao je Martin Meki, profesor javnog zdravlja u školi za higijenu i tropsku medicinu u Londonu.

To je bilo nevjerovatno, dodao je on, i nije se dogodilo u drugim dijelovima svijeta, piše Telegraf.

Masovni egzodus

U nekim slučajevima Evropljani su donijeli Kovid-19 u zemlje koje su bile relativno netaknute u prvom talasu infekcija, kao što je Grčka, objašnjava stručnjak.

– U drugim slučajevima, virus su vratili u zemlje koje su prilično dobro prošle, kao što su Njemačka i Austrija – ističe Meki.

Ovaj masovni egzodus ljetnjih odmora suštinski je evropski fenomen, tvrdi Meki, i djelimično objašnjava zašto zemlje Azije, na primjer, ove jeseni nisu vidjele sličan dramatičan drugi talas.

Pročitajte još

– Vi ne vidite da se svi Amerikanci sele na Floridu u isto vrijeme, na primjer. Ne vidite ni da svi odlaze u isto vreme na plaže u Maleziji ili bilo gdje drugde u Aziji – objašnjava profesor.

Unutar Evrope, zemlje koje uspostavljaju čvrste sisteme za pronalaženje, testiranje, praćenje, izolaciju i podršku zaraženim ljudima sada se nešto bolje snalaze u pogledu suzbijanja širenja korona virusa, “iako se svi trenutno muče”.

Veliki porast oboljelih, nakon blokada

On tvrdi, slično kao i Evropska komisija, da kontinent treba da se kreće ka Evropskoj zdravstvenoj uniji, sa zajedničkim pristupom kada je u pitanju praćenje i suzbijanje infekcija.

– Razlike vode do konfuzije, posebno kod ljudi koji su skeptični – zaključuje Meki.

Zemlje širom Evrope suočavaju se sa porastom broja obolelih nakon ukidanja blokada ranije ove godine.

Većina zemalja sada prijavljuje više slučajeva svakog dana, nego što je to bio slučaj u prvom talasu u martu i aprilu.

Situacija je posebno dramatična u Belgiji, Francuskoj, Nemačkoj, Češkoj, Rumuniji, Sloveniji, Hrvatskoj, zemljama koje su u velikoj mjeri bile pošteđene u prvom talasu infekcija.

Neke od njih ponovo su se odlučile na drastične korake i uvele policijski čas, ali i nacionalnu blokadu, koja u Francuskoj počinje u petak, a u Nemačkoj 2. novembra.