Magazin

"Slatko nikome ništa dobro nije donijelo" Ako ovo jedete ujutro pravite grešku

Veza između hrane i misli zasigurno postoji, autofagija je sve više zastupljena, međutim, postavlja se pitanje da li je to uvijek dobro rješenje.

čokolada mars
FOTO: MCBANG ASMR / YOUTUBE/ SCREENSHOT

Hormon stresa dosta utiče na organe, a naš način ishrane se bitno mjenja kada nismo raspoloženi.

Kada se sve to spoji, dobija se cjelina koja pokazuje da je hrana ipak povezana sa našim osjećanjima, a kako sve to utiče na nas, pokušao je da objasni dr Dejan Čubrilo, profesor fiziologije na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu i specijalista medicine sporta, koji je bio gost emisije “Jutro”.

-Kada pričamo o emocijama, hrani, hormonima, dijagnostici, to je integrativna priča. Ja sam pristalica te teorije da je suština liječenja nove medicine – integracija, to je jedini način da se čovjek liječi”, započeo je dr Čubrilo.

Pročitajte još

Kažu da kada se čovjek osjeća loše, “gorko”, treba da pojede, na primjer, grejp, a mi uglavnom posežemo za slatkišima u tim situacijama, misleći da sebi činimo dobro, prenosi B92.

Slatko nikako nikome ništa dobro nije donijelo. Godinama učimo o slatkišima. Tajna grejpa je duboka, tajna njegovog uzimanja je pozitivna. Gorka stvar ujutro ima dva efekta, jedan je famozni limun sa uljem, to znači da ćemo stimulisati žuč, koji je organ gorčine, po Njegošu. Tako da ako ja imam blokiranu žuč zbog bijesa, ili je naprosto puna mulja, pa je blokirana, ja ću time stimulisati žuč i izbaciti taj jed iz sebe i dobiću smirivanje – rekao je dr Čubrilo.

Poznato je da je kortizol hormon stresa, bez kog nema života. On ne voli šećer tako da ga nećete stimulisati na taj način, kortizol reaguje na obrok.

-O kortizolu stalno pričamo sa negativnog aspekta. Kortizol se budi obrokom, a bez toga nema energije, jer kortizol budi dopamin, koji nam je neophodan -kaže Čubrilo.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije