Kolumne

Slijepi i gluvi

Prije dvadesetak godina, kad je učešće žena u politici u BiH bilo tek tema za neukusne viceve, zaputile se aktivistinje jedne ženske organizacije na teren, da pomognu kandidatkinjama pred lokalne izbore.

Slijepi i gluvi
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

I tako, u jednoj maloj opštini, gdje se odbornički mandat može glatko uzeti sa 200 glasova, zateknu mlade, pametne, obrazovane, simpatične… kandidatkinje iz nekoliko stranaka i upitaju ih: „Šta, konkretno, radite na svojoj kampanji?“ A one im prostodušno odgovoriše: „Ništa! Nisu nas partije stavile na listu zaprave, nego ‘nako, samo da ispoštuju zakon!“ Aktivistkinje im uzvratiše: „A vi pokažite da ste pametnije od njih, pa to iskoristite!“

Naravno, neke od nesuđenih političarki su prihvatile „'nako status“, druge su se dale u trku za glasove i napravile karijeru.

U sličnoj poziciji su danas mnoge osobe sa invaliditetom. Neke stranke ih, narodski rečeno, uopšte ne zarezuju, druge su se „pravima osoba sa invaliditetom“ zakitile kao zgodnom kvazidemokratskom peruškom, pa mlate li mlate, ko Maksim po diviziji. A kad pogledaš, ne pada im na pamet da svoje sugrađane i sugrađanke u invalidskim kolicima, ili one koji ne vide, ne čuju, koji ne mogu glasati bez pomoći druge osobe… odistinski prihvate kao ravnopravne političke aktere.

Pročitajte još

Krenimo od predizborne kampanje. Da li su se fensi kandidati i kandidatkinje, koji se u novim skupim odijelima i haljinama šire ekranima i plakatima, ikad zapitali mogu li ih vidjeti, i njihovu poruku „iščitati“, slijepi sugrađani? Da li su, dok uzvikuju pompezne parole, pomislili na birače koji ne čuju? Jesu li se potrudili da u biračkim odborima imaju ljude koji se kreću uz pomoć štapa ili invalidskih kolica?

Na kandidatskim listama za predstojeće lokalne izbore ima i osoba sa invaliditetom. Ali, pitanje je koliko je njih kandidovano ‘nako, tek da bi se stranka predstavila kao društveno odgovorna i inkluzivna. I koliko će tih „'nako“ kandidata i kandidatkinja iskoristiti priliku, poput žena s početka ove priče?

Osobe sa invaliditetom čine najmanje deset odsto stanovništva. I dok mejnstrim političari, kad hoće da kažu da je neko nesposoban, kažu “on je pravi slijepac“, ključno je pitanje ko je ovdje, odistinski, suštinski, slijep i gluv.