Kolumne

Služba

Ako nije u pitanju neki složeniji postupak, dnevno mogu da uradim desetak rješenja. To je zaista tempo koji nije zahtijevan i može se ispoštovati. Ipak, to nije slučaj kod većine mojih kolega. Šefovi idu linijom manjeg otpora i znaju od koga mogu očekivati da u razumnom roku završe posao, a ko će da zabušava. Bez obzira na to, moje kolege imaju istu platu kao i ja.

Služba
FOTO: RAS SRBIJA

Ovako svoj posao opisuje jedan mladi pravnik, zaposlen u jednoj republičkoj upravi.

Osim što su plate veće i nikad ne kasne, “privilegija” rada u javnoj upravi je i ta što državni službenici imaju zagarantovanu platu bez obzira na to koliko posla uradili. Po zakonu, plata se službeniku obračunava na osnovu stručne spreme i koeficijenta koji je definisan.

Na ovu nepravdu i nelogičnost upozoravaju i privatni poslodavci, koji zajedno s građanima finansiraju rad javne uprave. Kod privatnika se u rijetkim slučajevima može provući neradnik, a neki i nagrade one koji to svojim radom zasluže. Fer i pošteno. Upravo smatraju da bi takvim vrednovanjem rada Vlada bila u mogućnosti da ne povećava novčanu masu za isplate plate iz budžeta.

Znaju to sve i u Vladi, ali za tako nešto je potreban politički konsenzus koji, prije svega, podrazumijeva stavljanje tačke na dalja zapošljavanja u upravu, pa onda istinsko vrednovanje rada.

Kako god, predstavnici Vlade RS i Sindikata uprave već pola godine aktivno rade na izradi novog zakona o državnim službenicima u republičkim organima uprave, a ima ih oko 5.400.

Zakon se priprema u saradnji s predstavnicima međunarodne zajednice koja traži uvođenje nekoliko kategorija službenika kojima će iznos plate zaista da zavisi od učinika, ali još nije poznato kakvu verziju će Vlada da uputi u skupštinsku proceduru. Znaćemo do kraja godine do kada se Vlada obavezala da će biti izrađen nacrt zakona o državnim službenicima.