Hronika

Smail Mević mučio i tukao ratne zarobljenike, pa dobio GODINU DANA ZATVORA

Kantonalni sud u Novom Travniku prihvatio je sporazum koji je optuženi Smail Mević (59) potpisao sa Tužilaštvom SBK i osudio ga na jednu godinu zatvora zbog ratnih zločina koje je počinio nad ratnim zarobljenicima u Travniku.

Smail Mević mučio i tukao ratne zarobljenike, pa dobio GODINU DANA ZATVORA
FOTO: PROFIMEDIA

Kako se navodi u optužnici, on se tereti da je od juna 1993. pa do kraja decembra 1993. godine kao vojni stražar okružnog vojnog zatvora koji se nalazio u prostorijama kasarne Petar Mećava u Travniku, više puta izvodio i ispitivao ratne zarobljenike, pripadnike HVO-a, te ih pri tome mučio i fizički i psihički zlostavljao.

U optužnici se navodi kako je Mević zarobljenicima nanio snažne tjelesne i duševne bolove.

Zarobljenika M.B. je ispitivao o položajima HVO-a i drugim ljudima, a kada je on rekao da ne zna odgovore, Mević ga je udarao nogama i rukama, palicom i držalicom od lopate po cijelom tijelu, a drugom prilikom ga je udarao po glavi te mu rasjekao usnu i izbio dva zuba.

Zarobljenika I.T. koji je bio ranjen u stomak je tukao rukama po glavi, udarao nogom u predjelu stražnjice, te šakama u predjelu leđa, a J.Z. je takođe tukao po cijelom tijelu i nanio mu povrede po leđima, stomaku, glavi i usni.

Ž.Š. koji je takođe bio ranjen prilikom zarobljavanja, zlostavljan je više puta. Mević ga je tukao palicom, rukama i nogama u predjelu genitalija, grudi, leđa i glave, prenosi Klix.